Ana sayfa Bağışıklık Genel Genel Sağlık İz Bırakanlar Sağlık

Dokunma Sıklığınız Bebeğinizin DNA’larını Değiştirebilir

Dokunma İlaç Olabilir mi

Bilimsel çalışmalar, temasın bir bebeğin ruhsal ve bedensel gelişiminde ne kadar önemli olduğunu zaten göstermişti. Yeni yapılan çalışmaya göre temasın sıklığı bebeğin DNA’sını bile etkileyebilir.

Dokunuş, her yaştan insan için çok önemlidir. Çalışmalar, geniş bir hastalık yelpazesinden pek çok  kişinin masajdan fayda sağladığını göstermiştir. Stresli işçilerin, masajdan sonra kan basıncında ve kaygılarında  azalma olduğu da tespit edilmiştir. Anlık dokunuşların bile pozitif duyguları ve performansı geliştirebildiği artık bilinmektedir.

Belki de fiziksel temastan en fazla fayda sağlayan kişiler bebeklerdir. Yetimhanede büyüyen veya prematüre doğduğu için küvözde uzun süre kalarak düzenli duyusal uyaran eksikliği yaşamış bebeklerde gelişimsel gerilikler gösterilmiştir.

Bebeğimizle Temasımız  Onun DNA ‘larını Değiştirebilir

Yeni bir araştırma, yeni doğan bir bebek ile temas süremizin  bebeğin moleküler seviyede DNA’sına kadar etkileyebileceğini gösteriyor. Buradaki temasın elbette olumlu temas ve ilgi olduğu konusunda hiç şüphe yoktur. İlgisiz bırakılan bebekler veya kötü davranışa maruz kalan bebeklerde oluşacak zararları ölçmek için bir deney yapılamayacağı da açıktır.

British Columbia Üniversitesi’nden ve BC Çocuk Hastanesi Araştırma Enstitüsü’nden araştırmacılar, 94 bebeğin anne babasından, bebeklerinin emzirme, besleme, uyutma ve ağlama gibi anlarını kapsayan temaslarını  beş haftalık bir çizelge halinde tutmalarını istedi. Ebeveynlerin bebekleri ile fiziksel temas süresi ve bakım süresi de dahil olmak üzere tüm temaslarını incelediler.

Çocuklar yaklaşık olarak 4 buçuk yaşına geldiğinde, yanaklarının içinden alınan svaplarla DNA numuneleri toplandı. Daha sonra, bebeklere ne sıklıkta dokunulduğu  ile DNA’daki farklılıkları örneklerle analiz edildi.

Araştırmacılar, DNA metilasyonu adı verilen bilimsel bir süreç kullanılarak, beş farklı DNA açısından değerlendirdiler.  Değerlendirme sonucuna baktıklarında çok temas edilen çocuklarla  düşük temas edilen çocuklar arasında önemli farklılıklar tespit ettiler.

Bu çalışmanın sonuçlarına göre;  kontrol edilen DNA örneklerinden biri bağışıklıkta rol oynamaktayken  diğeri çocuğun  metabolizmasında rol oynamaktadır.

Bu çalışmadan anladığım kadarı ile bebeklerimizi ne kadar çok dokunur seversek o kadar sağlıklı olacaklar.  Boşuna SEVGİ pek çok sorunun ilacıdır demiyoruz…

Serpilgül Vural Kınacı

http://www.med.ubc.ca/holding-infants-or-not-can-leave-traces-on-their-genes/

 

 

About the author

admin

1 Comment

Click here to post a comment

Kategoriler

Ekemiş Posta Kutunuzda

Arşivimiz

error: Content is protected !!