Alzehimer Ana sayfa Bağışıklık Beyin Demans Sağlık Zihin Sağlığı

Diş Eti Hastalığının Alzheimer Gelişimindeki Rolü

 Diş Eti Hastalığının Alzheimer Gelişiminde Olabilir mi?

Diş eti hastalığındaki bakteriler ile Demans hastalığı arasında bağlantı olduğuna dair kanıtlar buldukları için bazı bilim adamları bunun olabileceğine inanıyorlar.

Araştırmacılar, tedavisi olmayan ve etkili tedavileri olmayan hastalıkla mücadelenin yeni bir yolu için bulgularının umut sunduğunu söylüyorlar.

Araştırmada  ne bulundu?

Bilim adamları, ölmüş ve yaşayan Alzehimer hastaları ile Alzheimer şüphesi bulunan hastaların beyin dokusunu, omurilik sıvısını ve tükürüklerini analiz ettiler ve bulgularını  Science Advances dergisinde yayınladılar.

Araştırma sonuçlarına göre Alzheimer hastalarının beyinlerinde kronik diş eti hastalığı Porphyromonas gingivalis ile ilişkili bakteriler bulunmakta.

Ayrıca fareler üzerinde yapılan testlerle, bakterilerin ağızdan beyne geçebileceğini doğruladığı gibi bakterinin salgıladığı Gingipain adlı toksik proteinin beyin nöronlarını tahrip ettiğini de ortaya koydular. Bunun yanı sıra bakterilerin, Alzheimer ile önemli bağlantısı olan Amiloid plakların bir bileşeni olan Amiloid beta üretimini de arttırdığı gösterildi.

Bu bulguları takiben, bilim adamları toksik proteinleri bloke etmeye yönelik ilaç geliştirmiş ve fareler üzerinde test etmişlerdir.  Geliştirilen ilacın beyindeki dejenerasyonu durdurabildiğini de göstermişlerdir.  Çalışmayı yürüten ekip, 2019 yılı sonunda yapılacak klinik bir deneyle hafif ve orta şiddette Alzheimer’ı olan kişiler üzerinde test etmeyi planladıklarını duyurdular.

Diğer bilim adamları çalışma hakkında neler söylüyor?

Bir grup bilim adamı ise, ‘’Diş eti hastalığı bakterilerinin Alzheimer gelişiminde nasıl bir rol oynadığının hala net olmadığını söylüyorlar.

”Alzheimer’lı insanlar beyinlerinde enfeksiyonlara karşı daha hassastır, bu nedenle diş eti hastalığı bakterileri ve salgıladıkları toksik proteinlerin bir neden olmaktan ziyade Alzheimer’ın bir yan ürünü olması da muhtemeldir’’diyorlar.

Bu konuda daha önce yapılan çalışmaların kanıtları neydi?

Geçen yıl Tayvanlı bir araştırma grubu, 10 yıllık veya daha uzun bir kronik periodontitis (CP) öyküsü olan kişilerin Alzheimer  geliştirme riski olmayan insanlara göre % 70 daha fazla risk altında olduğunu buldu.

Bir başka çalışmada ise, hafif ile orta şiddette Alzheimer hastalığı olan kişilerde, diş eti hastalığı olanların, olmayanlara göre daha hızlı bir bilişsel düşüş oranı yaşadığı bulundu.

Son yapılan araştırmanın uzmanları  ise bağlantı için, dişeti hastalıklarından kaynaklanan bakterilerin bağışıklık sistemi hücrelerini enfekte ederek veya kafa ve çeneden geçen kraniyal sinirlerden yayılarak beyne erişebildiklerini söylüyorlar.

Diş ve diş etlerinin durumunun genel sağlık için önemli olduğu göz önüne alındığında, Exeter Üniversitesi’nden Prof Clive Ballard, çalışmanın ağız sağlığının “özellikle yaşlılarda çok daha yüksek bir halk sağlığı önceliği” olması gerektiğini belirtti.

Serpilgül Kınacı

Kaynaklar:

http://advances.sciencemag.org/content/5/1/eaau3333

https://www.bbc.com/news/health

Kategoriler

Ekemiş Posta Kutunuzda

Arşivimiz

error: Content is protected !!