Ana sayfa Genel Sağlık Sağlık Sindirim Sistemi

Organizma İçine Giren Mide Virüsleri Paketler İçinde Seyahat Ediyorlar

Farelerde Rotavirüs ve Norovirüs kümeleri, tek başına  çalışan virüslerden daha şiddetli enfeksiyonlara neden olmakta. Çocuklar ve yaşlılar için tehlikeli olabilen Norovirüs ve Rotavirüs, her yıl dünya çapında, çoğunlukla gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere toplam 265.000 çocuk ölümüne neden olabilmektedir.

Geçmiş geleneksel bilgiye göre, virüsler yalnız çalışırlar. Oysa bilim adamları şimdi, bazı virüslerin, bir istiladan önce kümeleşip veziküllerle veya membrana bağlı keseler halinde bir araya toplanıp Truva Atı gibi hareket ettiklerini gösterdiler.

8 Ağustos’ta Cell Host & Microbe’de yayınlanan rapora göre

”Farelerde yapılan çalışmalarda görüldü ki yalnız virüslerle karşılaştırıldığında, bu viral “Truva atları”  daha ciddi enfeksiyonlara neden olmakta ‘

2015 yılında yapılan çalışmada Altan-Bonnet ve bir grup meslektaşı, virüs kümeleri yoluyla bulaşmanın, hem rotavirüs hem de norovirüs ile doğal olarak ortaya çıktığını ve bunun da Gastrointestinal hastalığa neden olabileceğini bulmuşlardı.

Bilim adamları, ilk olarak, dışkı örneklerinde norovirüs küme vesiküllerini tespit ettiler. Bethesda’daki Ulusal Sağlık Enstitüleri’nde çalışan Altan-Bonnet, “Bu kesecikleri her yerde görebiliriz.” demekte.

Araştırmacılar, Vesiküllerin sadece enfeksiyonlara neden olmakta daha başarılı olmadıklarını, aynı zamanda daha şiddetli enfeksiyonlara da neden olduklarını keşfettiler.

Araştırmacılar, farelerde, kümelenmiş virüslerin neden olduğu enfeksiyon boyutuna ulaşabilmek için tek virüslü partiküllerin miktarını beş kat artırmışlardır. Ayrıca, Farelerin küme kaynaklı enfeksiyonlardan kurtulabilmeleri için geçen tedavi süresi  iki ile  dört gün kadar daha uzamıştır.

Araştırmacılar bunun yanı sıra farelerin dışkılarında da viral kümeler buldular ve keseciklerin GI sistemden zarar görmeden çıkabildiklerini de gösterdiler. Bunun nasıl gerçekleştiği ise hala net değil.

Bilim adamları hala bu veziküllerin amacının ne olduğundan emin değiller. Ancak, virüsleri konak organizmanın bağışıklık sisteminden gizlemeye  ve /veya virüslerin DNA larını konak organizmanın sistemine kopyalamalarına  yardım ettikleri düşünülmekte.

Altan-Bonnet ” Veziküller/Kümeler bir Truva atı gibi davranıyorlar ve virüslerin bağışıklık sisteminden kaçmasına veya  daha hızlı çoğalmalarına yardımcı olabilirler. Virüsler hakkında düşündüğümüz yolu yeniden düşünmek zorundayız” diyor.

Araştırmacılar, Vezikül iletimi keşfinin, örneğin, virüs kümelerini içeren zarları hedefleyerek, daha iyi önleme yöntemleri ve tedavi olanaklarına yol açacağını umuyorlar.

Serpilgül Kınacı

Kaynak https://www.sciencenews.org/article/nasty-stomach-viruses-can-travel-packs

 

About the author

admin

Add Comment

Click here to post a comment

Kategoriler

Ekemiş Posta Kutunuzda

Arşivimiz

error: Content is protected !!