Teşhisten sonraki günler en karışık ve zor günlerdir.Çoğu aile nereden başlayacağını bilememenin ızdırabı ile duyduğu gördüğü herşeyi yapmak ister….
Öncelikle doğru kararlar verebilmek için sakinleşmeli ve derin bir soluk almalıyız. Otizmle mücadelede tek bir doğru yaklaşım yoktur.
Her çocuğun ihtiyacı olan doğrular farklıdır. Sizin çocuğunuzun durumu bir takım basit tıbbi sorunlardan kaynaklanıyor da olabilir. Kimi zaman tüm bunları araştırmak da önemlidir. Ancak zaman kaybetmemek açısından birinci önceliğiniz onu olabildiğince sosyal ortamlara dahil etmeye çalışmak ve iyi bir rehabilitasyon kurumu bulmak olmalıdır.
Öncelikle yaşıtlarını taklit etmeyi öğrenmesi ve sürekli bir uyaran oluşturması nedeniyle günde birkaç saatlik bir kreş ayarlayabilirsiniz. Fakat bu süreçte çocuğunuzun bir köşede yalnız başına kalmasını istemiyorsanız yardımcı ve bilgili bir gölge abla ile göndermeniz de ciddi yararlar olacaktır.
Ne kreşe ne de gölge ablaya verebilecek maddi imkanım yok diyorsanız size tavsiyem aile fertlerinizi harekete geçirmeniz olacaktır. Otizm mücadelesinde başarılı olan çocukların pek çoğunun özverili ve çalışkan neferlerden oluşan iyi bir aile ordusuna sahip olduğunu yadsıyamayız.
Anne babalar ,anneanne, dedeler, babaenne ve kardeşler hatta teyzeler ve halalar ortak bir hareket planı çıkartmalıdırlar. Hangi gün hangi saat kim boşsa o boşluğu o fert yüklenmeli çocuğu uyaran bombardımanına tutmalıdır.
Hepimiz biliriz ki çocuklar oynayarak ,gözlem yapıp taklit ederek öğrenirler Otizmli çocuklarda genellikle gözlem ve taklit kısmında sorun vardır.Hayatın akışında doğal ve kendiliğinden öğrenilen basit gibi görünen pek çok eylemi tek tek öğretmemiz gerekebilir.
Bundan önceki yazımı okuyanlar hatırlayacaklardır.Bizde olduğu gibi basit bir üfleme eylemini öğretmek için bile sekiz ayınızı harcayabilirsiniz. Bu süreçte bıkmadan,yılmadan mücadele esastır. Tabi kaş yapalım derken göz de çıkarmamalı iyi bir uzman yardımına ihtiyacımız olduğunu da unutmamalıyız.
Rehabilitasyon kurumu araştırırken; modern eğitim tekniklerinden haberdar,dinamik ve en önemlisi çocuk sever uzmanlardan oluştuklarını özellikle tesbit etmelisiniz. Eğitimciniz önderliğinde rehabilitasyon kurumundan arta kalan zamanları aile ordunuzla iş bölümü yaparak değerlendirmeniz hem annenin fizik ve ruh sağlığı hem de çocuğunuzun gelişimi için çok yararlı olacaktır.
Tek başına mücadele eden anneler kısa zamanda tükenirler. Kendisine faydası olmayan bir anenin evladına verebilecek hiç birşeyi kalmayacaktır.Bu hem anne hem de çocuk için hiç istenmeyen bir durumdur.
Kısa sürede tüm bunları bir sistematiğe oturttuktan sonra Otizm konusunda tecrübeli bir doktor araştırmasına girmelisiniz. Otizmli çocukların pek çoğunda eşlik eden sizin farkında olmadığınız bazı sağlık sorunları vardır. Öğrenmeye yardımcı,beynin düzgün çalışması için gerekli temel aminoasitler,enzimler,vitamin ve mineraller yeterince bulunmamakta ya da daha başka ciddi genetik sağlık sorunları,allerjiler,barsak ve sindirim sorunları da mevcut olabilmektedir.
Bunları aştığınızda çocuğunuz daha hızlı öğrenecek,sosyalleşecek,davranış problemlerini aşacak belki de kısmen de olsa iyileşecektir. Aile ordunuz,uzman eğitimciniz,doktorunuz ya da Kreşiniz, gölge ablanız,uzman eğitimciniz ve doktorunuzdan oluşan ekibinizle mücadeleye artık hazırsınız.
Anne olarak size tavsiyem; Araştırmacı olun. Her söylenen ilaca, mucize diye atlamayın. Çocuğunuzun hangi yolla daha kolay öğrendiğini tesbit etmeye çalışın. Uzman tavsiyeleri esas olmakla birlikte kendi içsesinizi de dinlemeyi unutmayın.
Bazı güzel eğitim yöntemlerini bulanlar da anneydi bunu görmezden gelmeyin. Otizmle ilgili dernek,vakıf,internet gruplarına dahil olup günceli takip etmeye çalışın. Çocuğunuzu kazanayım derken kendinizi kaybetmeyin.
Hayata dahil olun…. Kreş ve eğitim maceralarımızı içeren yazımda görüşmek dileğiyle hoşcakalın Serpilgül Vural
Add Comment