Wisconsin Üniversitesi Madison araştırma grubu, süt proteini yerine soya proteini içeren mama ile beslenmiş otizmli çocuklarda daha yüksek oranda nöbet gözlendiğini tespit etti.
Toplam 1.949 çocuğun sağlık verileri taranarak yapılan çalışmada, soya bazlı mama ile beslenen çocuklarda gözlenen nöbet vakası kızlarda çok daha fazla. Soya ile nöbet bağlantısı kapsamında değerlendirilen aynı çocuk topluluğundaki erkek çocuklarında ise bu etki sınır değerde.
Bilindiği üzere, beyindeki kontrolsüz elektrik akımlarının neden olduğu nöbetler, Otizm dahil, Alzheimer hastalığı, Down sendromu gibi birçok nörolojik bozukluklarda ortaya çıkmaktadır.
Amerika Birleşik Devletleri’nde satılan formül bebek mamalarının yaklaşık yüzde 25’i soya proteini içermektedir. Ülkemizdeki oranı ne yazık ki bilemiyorum.
Wisconsin Üniversitesi Madison nöroloji bölümünde üst düzey bir bilim adamı olan Cara Westmark, “Sinir hücrelerini uyaran sinyalleri engelleyerek nöbetleri inhibe edecek bir ilacın fare deneyi esnasında soyaya bakmak bizim için tamamen bir şans oldu. Çalışmayı kolaylaştırmak için, değişken bir bileşime sahip standart laboratuvar gıdası yerine saflaştırılmış malzeme ihtiva eden bir gıda içeriği kullandık ve beklenmedik bir şekilde nöbet oranlarında % 50’lik bir azalma tespit ettik. İnceleyince diyetler arasındaki temel farkın, protein kaynağı olduğunu keşfettik. Saflaştırılmış diyet süt bazlı iken, standart diyet soya bazlıydı.
Bu diyet değişikliğinin nöbet sıklığının azaltılmasında birçok ilaç kadar etkili olduğunu görünce bu bulguyu takip etme kararı aldık. Hareket mekanizmasını tam bilmemekle beraber, nöbet sayısını artırmasının olası bir nedeni olarak soya ürünlerinin yüksek bitkisel kaynaklı östrojen ihtiva etmesi olduğunu düşünüyoruz.
ABD insanının, giderek artan oranda soya bazlı gıdaları tükettiğini düşününce, Otizmlilerde nöbet oranının yüksekliğini de göz önünde bulundurarak Simons Otizm Vakfı veri tabanına odaklanma kararı aldık.
Vakfın veri tabanına dayanarak, soya formülü ile beslenen otizmli çocukların 2.6 kat daha fazla febril nöbet geçirdiğini söyleyebiliriz.
PLOS ONE dergisinde yayınlanan yeni çalışmada, soya kullanan grubta febril nöbet % 4,2 iken, febril olmayan nöbette bu oran % 1,6’dır.
Bundan soya bazlı formülle beslenen tüm otizmli çocukların nöbet geliştirdiği çıkarımında bulunamayız elbette. Ancak otizm görülme olasılığının 1/88’ lerde ve formül bebek mamalarının ülkedeki oranının %25′ lerde olduğu göz önünde bulundurulduğunda durum endişe vericidir. Özellikle de nöbetlerin kalıcı nörolojik hasarlara yol açma riskini de düşününce kaygı duymamak olası değil.
Yaptığımız araştırma bir randomize klinik çalışma değilse de soya bazlı formül mamalarla epileptik nöbetler arasında ilişki olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Soya bazlı formül mamaların nöbet eşiğini düşürücü veya nöbet sıklığını artırıcı etkisini daha ayrıntılı araştırmalarla irdelemek gerektiğini de düşünüyoruz.” dedi.
Sağlık ve bilgi her daim yanınızda olsun…
Serpilgül Vural
Add Comment