Ana sayfa Anne-Çocuk Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Otizm Otizm Dünyası Ruh Sağlığı Sağlıklı Beslenme Zihin Sağlığı

Annenin Mikrobiyomu Otizm Nedenleri Arasında Gösterildi

Annenin Mikrobiyomu ve Otizmli Çocuk

Annenin Mikrobiyomu ve Otizmli Çocuk doğurma konusunda yapılan çalışmanın sonuçlarına geçmeden önce belirtmek isterim ki son yıllarda  bağırsak mikrobiyomunun  insan sağlığı ve özellikle Otizm gibi Nörogelişimsel sorunlar, otoimmun hastalıklar , Diyabet ve ruh sağlığı ile yakından ilişkili olduğu yüzlerce bilimsel çalışmayla daha önce gösterildi. Doktorlar ve ailelerin bir kısmı inandı, benimsedi, bir kısmı ise önemsemedi ama gün geçmiyor ki bu düşünceyi destekleyen yeni bir bilimsel çalışmanın sonuçları yayınlanmasın.
Journal of Immunology’de yayınlanan yeni bir çalışma, bağırsak mikrobiyomu ile nörogelişimsel durumla ilişkilendirilen  Otizm arasında bir bağlantı buldu. Bu bağlantıda kullanılan molekülü yılardır enflamasyonun göstergelerinden biri olarak zaten biliyorduk. Bu molekül; bağışıklık sistemi tarafından üretilen interleukin-17a (veya IL-17a) diye adlandırılmaktaydı. Otizmin medikal tedavisi ile ilgilenen
hemen herkes bu molekülü bilir.

Ancak araştırmacılar otizmi geliştirenin çocuğun kendi mikrobiyomunun değil  annesinin mikrobiyomu olduğunu söylüyor.

Annenin mikrobiyomu, yavruların bağışıklık sisteminin bir enfeksiyona veya yaralanmaya ya da strese nasıl tepki vereceği konusunda gerçekten önemli. Bu konuda çok çalışma var farklı konularda olsa da. Mesela Çocuğun beyindeki snapslarının dallanıp budaklanması ya da snaps aralarında ortaya çıkan boşluklar bile annenin hamilelikte geçirdiği hastalıklara veya almış olduğu toksik yüke göre şekillenebilmekte. Bu konuda Otizm Dünyasında daha önce  bir makale yayınlamıştık.
IL-17a molekülü , romatoidartrit, multipl skleroz ve psöriyazis gibi durumlarla ilişkilendirilmiştir ve özellikle mantar türünden olan enfeksiyonların önlenmesinde önemli bir rol oynadığı bilinmektedir.Aynı zamanda beynin rahim içerisinde gelişimini de etkilemektedir. Çalışmayı yapan ekip  fareler üzerinde yaptıkları testlerle bunu ispatlamış bu molekülün işleyişini etkileyerek yavruların otizm semptomları ile doğabildiklerini göstermişlerdir.
Bu çalışmada ortaya konan bulgular, annenin bağırsak sağlığıyla bebeğin nörogelişimsel hastalıklara yakalanması arasında paralellik olduğuna dair güçlü kanıtlar sunmaktadır. Bir sonraki adımda bulgular insanlar üzerinde araştırılacak.
Ancak unutmayalım ki tek neden bu olmayabilir ve biliyoruz ki otizm puzzelının parçaları yan yana her bireyde farklı şekillenmekte ve sonuçları da sebepleri de farklı parçaların yarattığı birer eşsiz tablo.
Doğumun sezeryan olmasından tutun da diğer toksik birikimlerin varlığı ve başka viral bakteriyel oluşumlar sonuçta etkili görünüyor. Bir başka çalışmada da doğumun sezeryan olması ve annenin mikrobiyomunu alamayan çocukların direkt hastane ortamı ile karşılaşmasına bağlı ortaya çıkan zayıf bağışıklık konuları ele alınmıştı. Bir diğer çalışmada da doğal yollardan hamile kalamayan annelere uygulanan tüp bebek  uygulamasında daha sık otizm gözlenmesi gibi çok çeşitli nedenler bulunabilmekte. Yani el sonuç; Otizm bir puzzeldır ve herkesin tablosu kendine hastır. Bu parçaları ne kadar doğru birleştirir ve ne kadar iyi sağaltabilirsek sonucu değiştirecektir.
Sağlıkla kalın
Serpilgül
Kaynak: http://www.iflscience.com/health-and-medicine/autism-could-be-linked-to-mothers-gut-microbiome/

Kategoriler

Ekemiş Posta Kutunuzda

Arşivimiz

error: Content is protected !!