Oğlumuzun otizm tanısı ve bu uğurda verdiğimiz mücadele nedeni ile çok sayıda bilimsel makale takip etmek durumunda kalıyorum. Ayrıca eşimin doktor olması sebebi ile de bu konulara yoğun bir mesai harcadığımı belirtmeliyim.
Yaklaşık 8 yılda oluşan 6.000’in üzerinde hastanın verilerinden yola çıktığımızda, kısırlık tedavileri ve tüp bebek uygulamaları ile Otizm arasında ilişki olabileceği yönünde kuşkulara sahip olduk diyebilirim.
İstatistiksel bir çalışma yapma fırsatımız olmasa da eşime tedavi amacı ile getirilen ikiz teklerinde otizm’e daha sık rastlandığı yönünde bir kaygı taşıyorduk uzun zamandır.
Geçtiğimiz ay Karolinska Üniversitesinden bir grup araştırmacı, kısırlık tedavisi ve tüp bebek tedavilerinin, Otizm ve benzer nörogelişimsel sorunlara rastlanma olasılığını artırdığına dair bir açıklama yaptı. Böylece kuşkularımızın pek de yersiz olmadığını görmüş olduk.
Hal böyle olunca elimizdeki verilerden istatiksel bir çalışma yapmamız da farz oldu diyebilirim.
Konu ile ilgilenen aileler olabileceğini düşünerek bazı araştırma sonuçlarından küçük bir derleme yaptım umarım yaararlı olabilirim.
Amerikan Tıp Derneği Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmada verimsiz spermli erkeklere uygulanan kısırlık tedavisinden doğan çocukların mental retardasyon ve otizm riski olasılığının daha yüksek olduğu belirtildi.
İsveçli bilim insanlarının belirttiğine göre de ; verimsiz spermli erkekler için başvurulan kısırlık tedavisi; çocukların düşük IQ’lu veya otizmli doğma riskini yüksek oranda olmasa da artırıyor.
Ayrıca yine bu tedavi sonucunda doğan ikiz ve üçüz doğumların otizmin ağır bir türü ile bağlantılı olabileceği de belirtiliyor .
Bahsi geçen çalışmada özellikle mikroenjeksiyon (ICSI) tedavisinden doğan bebeklerde büyük risk olduğunun ortaya çıktığı da açıklanıyor.
İsveç ulusal kayıtlarından alınan 1982 ile 2007 yıllarına ait veriler kullanılarak yapılmış bir çalışmada; araştırmacıların 2.5 milyondan fazla doğum kaydının inceleme ve takipi sonucu IVF ile doğan 30.959 çocuk tespit edildiğini ve bunların 6.959’unun otizm tanısı almış olduğu belirtildi.
Uzmanlar bu yöntemle doğan çocuklarda zeka bozukluğu ve IQ’nun 70′in altında çıkma olasılığının yüzde 51 arttığını kaydetti. Yani oran 100 bin çocukta 62′den, 100 bin çocukta 92′ye yükseliyor.
Psikiyatri Kral College Londra Enstitüsünden Sven Sandin de “Tüp bebek tedavileri kendi karmaşıklığı açısından çok farklı,” dedi. ” kombine tüp bebek tedavilerine bakınca, otizm için genel bir risk artışı var. Ancak bu çok yüksek bir oran değil” dedi.
Bunun yanısıra bilim adamları farklı tüp bebek tedavilerinin bulunduğunu ve geleneksel “tüp bebek” tedavisinin güvenli olduğunu belirtmekle beraber; babanın kısırlığı sözkonusu olduğunda önerilen sitoplazmik sperm enjeksiyonunun (ICSI) çocuklarda zihinsel engellilik ve otizm riski ile ilişkili bulunduğunu da belirtiyorlar.
Ancak bu riskin tetiklenme sebebi henüz tam olarak net değilse de bu tedavi yöntemi ile doğan çocukta ağır otizm vakasının rastlanma riskinin dört kat daha fazla olduğu da bir gerçek deniyor.
Otör Sven Sandin, tüp bebek tedavilerinin çeşitleri göz önüne alındığında, IVF’nin zihinsel gelişim üzerindeki gerçek etkilerini belirlemek ve incelemek amacıyla bir alt grup kurmak zorunda kaldıklarını söylüyor.
Kral College Londra Psikiyatri Enstitüsü ve Medical Mount Sinai School dan araştırmayı yöneten Dr Avi Reichenberg de şöyle diyor :
” Araştırmamız, erkek infertilitesini yönetmek için geliştirilen tedavilerin gelişimsel bozukluklara neden olma mekanizmasını tam olarak çözemese de bir risk içerdiğini ortaya koymuştur. “
Amacım aileleri korkutmak değil. Ancak otizm ve benzer problemlerin günümüz dünyasındaki hızlı artışı teknolojik gelişmeler ve çevresel kirliliğin artması ile doğru orantılı diye düşünüyorum.
Ben bir uzman değilim. Dolayısıyle bu benim kişisel kanaatim de değil. Yayınlanan sayısız makale ve araştırma sonucu bunu söylüyor. Doğa ile oynamak bazen tahmin edemediğimiz sonuçlar doğurabiliyor.
Amacım Otizm sorununa bu kez de farklı açıdan bakmamızı sağlamaktı. Korkuttuysam affola…
Hepimize sağlıklı evlatlar
Temiz bir dünya
Ve mutlu bir gelecek diliyorum…
Serpilgül Vural KInacı
[…] ele alınmıştı. Bir diğer çalışmada da doğal yollardan hamile kalamayan annelere uygulanan tüp bebek uygulamasında daha sık otizm gözlenmesi gibi çok çeşitli nedenler bulunabilmekte. Yani el sonuç; Otizm bir puzzeldır ve herkesin […]