Ana sayfa Genel Otizm Sağlık

İleri Yaşta Baba Olmak Otizm Riskini Artırıyormuş…

 

babaColumbia Üniversitesi Psikiyatri Bölümünün Araştırmasına göre ;

Çocuklarda, özellikle şizofreni ve otizm gibi psikiyatrik ve gelişimsel bozukluk riski ile  babanın yaşı arasında bağlantı var .

Çalışmada, genç ve yaşlı farelerin yavruları üzerinde yapılan araştırmalarda;  yaşlı babaların yavrularının genç babaların yavrularına kıyasla çevresel uyaranlara tepki ve etrafında olup bitenleri keşfetmeye dair faaliyetlerde zayıflık tesbit edildi.

Bu çalışma bize, yaşlı bir babanın genetik kod mutasyonu taşıma potansiyelinin yüksek olduğunu gösteriyor .

Bu hafta, Amerikan Koleji Nöropsikofarmakoloji’nin yıllık toplantısında

Ph.D. Maria Milekic,

Bunun DNA metilasyonundaki azalmaya bağlı olabileceğini öne sürdü. Çalışmanın sonuçlarına göre DNA metilasyonundaki mutasyonlar babanın yaşı ile anlamlı olarak ilişki gösteriyor.

Araştırmacılar , sadece babanın yaşı ile değil aynı zamanda bu babalarda oluşan mutasyonların nasıl oluştuğu üzerinde de duruyorlar.

Dr Milekic

” Biz babanın yaşının etki mekanizmasını anlamakla daha çok ilgilendik.

45 yaş üstü babaların çocuklarında  şizofreni için risk 2 kat artıyor.  Otizm için ise bu risk  2 ila 5  kat artıyor. Bunun olası sebebi yalnızca mutasyon gibi görünüyor. Bu genlerin sentezlenmesinin beyin gelişimi ve fonksiyonlarına etkisini belirlemek için incelemelerimiz hala sürmekte. “ diyor .

Ayrıca, Dr Milekic, yakın gelecekteki çalışmaları ile ilgili olarak da,

“ Biz beynin farklı bölgelerindeki değişiklikleri değerlendirmek için çalışıyoruz. Değişen genlerin (mutasyona uğrayan ) çoğunluğu, beynin serebellum bölgesinde  bulunmaktadır. Biz aynı zamanda, babanın yaşının, beyincikteki genlerin  DNA metilasyonunu nasıl etkilendiği ile de ilgileniyoruz. ” diyerek gelecekteki çalışmaların ne yönde olacağının sinyallerini veriyor.

Sonuç olarak , bu araştırmalar,  daha etkili tedavi formlarına ulaşmak amacıyla otizm spektrum bozukluğuna yol açan faktörleri belirlemede kullanılacak. Bu açıdan bizlere oldukça önemli katkılar sunduğunu söyleyebiliriz.

Ayrıca, daha önceki yayınlardan edindiğimiz bilgilerle birlikte değerlendirdiğimizde, yaşla birlikte mutasyonların artış göstermesinin çevresel faktörlerin etkisi ile ilişkili olduğunu düşünebiliriz. Genç babaların çocuklarında da otizme rastladığımıza göre, bu babaların da, çevresel faktörlerin etkisine genç yaşlarda maruz kaldıkları gibi bir sonuca varmamız mümkün.  Bu sadece benim görüşüm değil elbette. Pek çok bilim adamı da bu yönde bir görüşe sahip. Ama bilim ispat gerektirir. İspatlar da teker teker geliyor.

Serpilgül Vural

Referans:

http://www.medicalnewstoday.com/releases/269930.php

About the author

admin

Add Comment

Click here to post a comment

Kategoriler

Ekemiş Posta Kutunuzda

Arşivimiz

error: Content is protected !!