Ana sayfa Hamilelik İz Bırakanlar Otizm Sağlık Sağlıklı Beslenme

Hamilelikte Folik Asit Eksikliği ile Otizm Arasında İlişki Bulundu.

Hamileliğin erken döneminde folik asit takviyesi alan kadınların otistik bir çocuğa sahip olma riski neredeyse yarıya iniyor.  American Medical Association (JAMA) Dergisi’nde yayınlanan Çalışma ile yeni bulgulara erişilmiştir. 
 
Ayrıca www. otizmdunyasi.com genetik buy-pas konusunda bu konuda ayrıntılı bir anlatımım mevcuttur.
Folikasid ‘in hangi hallerde gerektiği,eksikliğinin nelere bağlı olduğu ve eksiklğine bağlı sorunlar MTHFR mutasyonu içinde anlatılmaktadır.

Hamileliğin sekiz hafta öncesi ve sonrası dört hafta folik asit takviyesi alan kadınların otizmli çocuk (klasik otizm) doğurma riskinin %40 daha düşük olduğu saptanmıştır. Oysa hamilelik boyunca folik asit takviyesi almanın  hiç bir etkisi olmadığı da farkedilmiştir.

Bulgular sadece en ağır çocukluk otizminin riski açısından değerlendirilmiştir.. Sonuçların atipik veya belirsiz otizm riski açısından bir anlamı olup olmadığı tesbit edilememiştir. Çalışmada ayrıca Asperger sendromu sıklığı araştırılmış, ancak incelenen çocukların sayısı güvenilir bir sonuç vermek için düşük bulunmuştur.

Norveç Enstitüsü Halk Sağlığı yazarı Dr Pål Suren’e göre “Bu çocukluk otizm riskinin azalması sadece folik asit takviyesi ile değil gıda veya diğer besin takviyelerinin de  hamileliğin ilk 4 haftası  ve gebelik öncesi 4 haftalık sürecin önemli bir zaman aralığı olduğunu ortaya koyuyor.” 

Suren;”Çalışmada folik asit takviyesi çocukluk otizm önleyebileceğini ispat etmiyor. Ancak, bulguların daha ileri olası nedensel mekanizmaları incelemek için iyi bir argüman teşkil ettiği de çok açıktır. Ayrıca çocuklardaki diğer mental sorunlarında da folik asit eksikliğinin etkisi olup olmadığı araştırılmalıdır. ‘’ dedi.

85.176 çocuk üzerinnde yapılan bir çalışma olup New York Columbia Üniversitesi ve Bethesda, ABD Ulusal Nörolojik Bozukluklar Enstitüsü ve İnme (NINDS) Halk Sağlığı Norveç Enstitüsü tarafından yürütülmektedir.

Sağlık Norveç Müdürlüğü hamile kalmayı planlayan kadınların gebelik öncesi bir ay ve hamileliğin ilk üç ayında folik asit takviyesi almalısını önerir. Bu tavsiye erken gebelikte folik asit takviyesi kullanımının spina bifida ve diğer nöral tüp kusurlarından fetusu koruduğunu gösteren araştırmalara dayanmaktadır.

Son yıllarda araştırmacılar, folik asit takviyesinin fetusun beyin ve omurilik gelişimi üzerinde diğer yararlı etkilere de sahip olup olmadığını araştırmak için çalışmalara  başlandı. Norveç Anne ve Çocuk Kohort Çalışması nda; erken gebelikte folik asit takviyesi alan annenin üç yaşında şiddetli dil gecikmesi olan çocuklara sahip olma riskini yarıya indirdiğini gösterdi. 

Californiadaki bir çalışmada da otizm spektrum bozuklukları arasında folik asit içeren multivitamin takviyeleri almış annelerin çocukları arasında otizm riskinin daha düşük olduğu bulundu.

Temel Bilgiler:
Folik asit DNA moleküllerinin inşaat ve onarım için gerekli olan bir B vitamini cinsidir. Genetik materyalin tüm vücut hücrelerini kontrol eder.
Yapraklı sebzeler, bezelye, mercimek, fasulye, yumurta, maya ve karaciğerde bulunur.

Çoğu hamile kadınlar için folik asit takviyesi kandaki folata seviyelerine göre değerlendirilmektedir.

About the author

admin

Add Comment

Click here to post a comment

  • […] Folik asit dengesi, bebeklerin iskelet yapısının oluşumunda oldukça önemli bir etken olduğu uzun süredir biliniyordu. Bu nedenle annelerin folik asit seviyelerinin iyi olması için hamilelikten 3 ay öncesi takviye öneren çalışmalar da mevcuttu. Ancak bu kez durum biraz farklı,  babaların folik asit değerlerinin de çocuğun sağlığını belirlemede oldukça etkili olduğu ortaya çıktı. […]

Kategoriler

Ekemiş Posta Kutunuzda

Arşivimiz

error: Content is protected !!