Ana sayfa Bağışıklık Otizm Ruh Sağlığı Sağlık

Lyme Tedavisinde Bilinenler ve Otizmle İlişkisi… (4)

liyme ısırıkEkemiş bloğu tıbbi bilgiler aktarırken tavsiye vermek  ya da “en iyi” tedavinin  ne olduğu konusunda etkileyici olmak istemez.

Ülkemizde geniş kitlelerin ilgisini çekmesine rağmen bu alanda uzmanlaşmış hekim yetersizliği vardır.

Bu sebeple amacım  farkındalık yaratmaktır.

 

Tedavi kararları  her zaman doktorunuzla verilmelidir.

Eğer Lyme hastalığı ve / veya borreliosis testiniz pozitif  ise, tedavi planı oluşturmak için bir tıp doktoruna başvurmanız gerekir. Çocuğunuz da otizm varsa, o zaman çocuğunuzun şifası için  doğru bir ekiple birlikte çalışmalısınız. Otizm konusundaki doktorunuz  ve Lyme doktorunuz tedavi de işbirliği içinde olursa iyi olacaktır. Bazen her iki deneyime sahip tek bir doktor da olabilmektedir.

Her yetişkin ve çocuğun vücudundaki  toksin ve enfeksiyon  yükü farklıdır. Her hasta için Özelleştirilmiş bir tedavi planı yapılması gereklidir.

Kronik Lyme hastalığı olan birçok hasta 1-4 yıllık bir tedaviye ihtiyaç duyar. Semptomlarda iyileşmeler sağlanarak hastanın tedavi olduğu düşünülür. Ancak, kronik Lyme hastalığı olan kişinin tedavi olduğunu kanıtlamak için şu anda herhangi bir test yoktur. Bununla birlikte CD57 testi ile dolaylı bilgi edinilebilir.

Lyme bakterisinin neden olduğu otizm benzeri durumun tedavisi için Amerika’daki LIA vakfı araştırmalara halen devam etmektedir.

Lyme Hastalığı / Borreliosis ve Otizm Spektrum Bozukluğu arasındaki bağlantı hakkında Mitler ve Yanılgılar:

 Otistik  tüm çocuklar Lyme hastalığı var – YANLIŞ-

Otizm spektrumundaki çocuklar da aktif Borreliosis varlığına ilişkin yüzdeler farklılık göstermektedir. USA için kesin rakamların yakın bir tarihte açıklanması beklenmektedir. Klinisyenlerden gelen yüzdeler farklı farklıdır. Bazı hekimlerdki hasta popülasyonunda  oran %20 iken bazılarında %90 dır. Bu Lyme ve otizmli çocuk hastaların bazı doktorları daha çok tercih etmesi de bunda etken olabilmektedir.

 Lyme hastalığı olması için bir kene ısırması olmalıdır – YANLIŞ-

Büyük olasılıkla bu çocuklarda doğumsal iletim etkendir. Diğer iletim yöntemleri sivrisinek, pire, böcek ve cinsel yolla (ki birbirine verici ebeveynler için bir endişe) bulaşma gibi endişeler de mevcuttur. Ancak kesin kanıt yoktur. Teknik olarak Borrelia ile doğmuş bir çocukta Borreliosis (kronik formu) olarak bilinen bir sendrom vardır.

 Çocuğum için herhangi bir doktor bu enfeksiyona yönelik bir tedavi protokolü oluşturabilir. DOĞRU ve YANLIŞ

Tamamen deneyimle ilikilidir.

 Çocuğumun Lyme  testleri negatif. Bu yüzden tedavide gereksizdir.

Hem DOĞRU hem YANLIŞ.

Oto-immün hastalıklar için aile öyküsü olan, nörotoksinlerden yana genetik yatkınlığı olan çocuklarda yanlış negatif sonuç çıkabilir.

O nedenle ek testler ve doktor muayenesi de önemlidir.

 Antibiyotikler zararlıdır. DOĞRU ve YANLIŞ

Her çocuk farklı ve ek  sorunları da farklı olduğu için yarar zarar ilişkisine doktor karar verir. Ayrıca bazı çocuklarda detoksifikasyon yolları desteklenmeden antibiyotik kullanımı çocukta gerilemelere neden de olabilmektedir. Bitkisel antibiyotikler mi reçeteli antibiyotikler mi kullanılacak? Buna kararı deneyimli bir doktor ile vermelidir.

 Vakfın yayın organlarında bildirilen , Lyme da kullanılan tedavi seçenekleri:

 

Genel kabul gören yaklaşım, aşağıdaki tedavi seçeneklerinin kombinasyonunu uygulamak şeklindedir.

* Antibiotik kullanımı ( örnek: wancomysin ) genellikle  hastalığın ilk  başladığı dönemlerde çok etkili. Kronik hallerde ise hastadan hastaya durum değişkenlik göstermektedir. Özellikle bizim çocuklarımızın barsak emilim problemleri düşünüldüğünde iki ucu keskin bıçak gibidir…Bununla birlikte, probiotik ve diğer bağırsak destekleri ile desteklemek sorunu toparlamaya olanak sağlamaktadır.

* HBOT (Hiperbarik oksijen tedavisi) bazı uzmanlar tarafından Lymle hastası otizmli  çocuklarda özellikle önerilen en efektif yaklaşım olarak sunulmaktadır. Ama diğer Otizm tipleri için 1.5 ATA da uygulanırken, Lyme’lı hastalar için bu basınç 2.5 ATA olarak genel kabul görmüştür.
* Naturel okyanus tuzu ve yüksek doz C vitamini takviyesi .

* Homeopatik tedavi .

* Bitkisel tedavilerle. Bunları burada sınıflamak çok zor. Zira ciddi bir bilgi birikimi ve protokol uygulamaları gerektiriyor. Benim en çok dikkatimi çeken örnek: bir çeşit maydonoz tipinin çok kullanılıyor olması vb…

Bazen de Lyme ile ilgilenen DAN doktorlarınca tüm bunlar bir arada kullanılarak kombine bir protokol oluşturabiliyor.
Özellikle antibiotik tedavisi öncesi bir süre kandida tedavisi başlanıyor. ( Diflucan, Nystatin ya da benzer desteklerle )

Ayrıca gerekli hallerde detoks mekanizması takviye ediliyor,bağışıklık destekleniyor.

 lyme kenesi

Lyme Tedavi Seçenekleri ile ilgili tartışma

Son  Lyme konferansında; Otizm spektrumundaki çocuklar arasında Kandida enfeksiyonlarının durumu  tartışıldı. Bazı ebeveynler antibakteriyellerin (antibiyotiklerin) yoğun  kullanımını içeren tedaviye başlamakta tereddüt ediyorlar.

Bilindiği gibi antibiyotikler kandida veya diğer mantar enfeksiyonlarını  hızlandırma potansiyeline sahiptirler. Bu sebeple bazı klinisyenler,  antibiyotik başlamadan önce Diflucan, Nystatin veya diğer doğal antifungal ilaçlarla  bir aylık antifungal tedavi başlamayı öneriyorlar. Yanısıra probiyotik kullanımı ile de barsak florasını  düzenlemek, tedavinin  önemli bir ayağı…

Son konferansta, antibiyotik tedavisinın yanı sıra  bitkisel ilaçlar, HBOT, Homeopatik tedavi ve “Tuz / C Protokolü ” dahil olmak üzere tedavinin çeşitli yönleri tartışıldı. Çıkan sonuca ve deneyimlere dayanarak ortak görüş ; adı geçen  bu tedavilerin tümünün kronik Borreliosis’in tedavisinde   bazı yararlar sağladığı yönünde.

Ayrıca deneyimlere göre;  bu tedavilerin etkinliği kişiye göre değişmekle birlikte genellikle en dramatik gelişmeler antibiyotik ve  bitkisel tedavilerin kombinasyonu şeklinde gözlenmektedir.

HBOT ile hem beyindeki hasarları tedavi etmek ve  yeni kök hücreleri aktive etmek hem de barsaklardaki kötü gidişi iyileştirme şansı bulunduğundan diğer tedavilerin yanında kombine edimesi daha yüz güldürücü sonuçlar alınmasını sağlayabilmekte…

 

Uygulayıcılar  Naturel Tuz / C vitamini protokolü ile de birçok hastada gelişmeler gördüklerini açıkladılar. Teorik olarak bu tedavi ile  paraziter enfeksiyonların ve  hastanın genel enfeksiyon yükünün düşürüleceği düşünülmekte. Özelliklede bu tedavinin ardından  uygulanacak tedavilerin etkinliğini artırdığı yönünde de görüşler var.

Bununla birlikte,  “Tuz / C vitamini protokolünün “ Borrelia bakterisi ya da diğer enfeksiyonlara karşı gerçekten etkili olup olmadığı kesin olarak kanıtlanmamıştır.

Otizmli çocuklarda Lyme hastalığının tedavisi için bazı genel ilkeler şunlardır:

Bu popülasyonda Borreliayı tedavi etmek için  klinik deneyimler snırlıdır.

Otizmliler gibi kırılgan bir  nüfusta, Borrelia ve enfeksiyonlar Otizm spektrum bozukluğunun genel karmaşık kofaktörlerindendir.

Fakat tek ya da mutlaka birincil nedeni olmadığınıda  vurgulamakta yarar vardır.

Başlangıç olarak, bağışıklık sistemi enfeksiyonlarını üzerinde çalışmak gereklidir. Öncelikle bu alanda yardımcı tedavilerle başlamak, antibakteriyel tedaviyi hem  kolaylaştırmakta hem de tedavi süresini kısaltmaktadır.

Tedavi gecikirse, özellikle % 40 oranında nüks  gözlenmektedir.

DAN! Yaklaşımına göre; son derece iyi işleyen bir bağışıklık sistemi çok önemlidir.

Bunun için, beslenme bozuklukları, bağırsak fonksiyon bozuklukları, ve detoksifikasyon sorunları  açısından dikkatli bir değerlendirme şarttır.

Bunlara dikkat edildiğinde Lyme’ın tedavisinde işler çok daha kolaylaşacaktır.

Lyme tedavisinde sayılan tedavi yöntemlerine ek olarak yapılması gerekenler;

• bağırsaktaki  biyofilm tabakasını temizlemek, sağlıklı bağırsak florasını temin etmek.

• Genetik zayıflıkların tesbiti ve zayıf alanların desteklenmesi (metilasyon, sülfasyon, asetilasyon).

• Ağır metal ve diğer kimyasal toksinlerin detoksu.

• Çevreden “alerjik tetikleyiciler” kaldırmak.

• Mikrobiyal sayısının azaltılması.

Sonuç

LIA Vakfına göre;

Kronik Borreliosis da hem Otizmli hem de  Lyme olan çocukların antimikrobiyal tedaviden önce  daha sağlıklı bir bağışıklık durumu elde etmek daha iyi klinik sonuçlar sağlayabiliyor.

Borrelia’nın yanı sıra diğer ko-enfeksiyonların  birlikte  uygun bir tedavi ile ele alınması önemlidir.

 

Lyme ile ilgili hastalıklar  otizm spektrum bozukluğunda çocuğun durumunu ağırlaştırıcı bir unsur olarak görülmektedir.

USA’ de Otizmli çocuklarda Lyme görülme sıklığı değişken oranlara sahiptir. Bazı klinesyenlerin datalarına göre

%20 sinde , bazılarında ise %90’ında Lyme var. Bu değişkenliğin sebebi,  Lyme hastalarınınn Lyme konusunda uzmanlaşmış doktorları daha çok tercih ediyor olmaları da olabilir.

Utah State Üniversitesi’nden Dr Anthony Torres, Borrelia bulaşmış otistik çocukları içeren üç fazlı çalışma başlatmaktadır. Böylece  Otizmli çocuklar arasında Lyme enfeksiyonlarının insidansı belirlenecektir. LIA Vakfı bu çalışma için fon sürecindedir.

Serpilgül Vural

 

About the author

admin

Add Comment

Click here to post a comment

Kategoriler

Ekemiş Posta Kutunuzda

Arşivimiz

error: Content is protected !!