Ana sayfa Genel Genler Sağlık

Büyükannenizin Deneyimleri Genlerinizde İz Bırakır

Büyükannenizin Deneyimleri Genlerinizde İz Bırakır.

Discover Magazin’in Mayıs 2013 sayısında okuduğum bir makaleye göre;
Atalarınızın berbat çocuklukları veya mükemmel maceraları, beyindeki genlerin epigenetik ifadelerini değiştirerek size anksiyete veya esneklik mirası bırakabilir. Takdir edersiniz ki bunun da kişiliğinizi değiştirebilme ihtimali hayli yüksek.
Hatta, bu çıkarıma, nasıl ulaşıldığını anlatmak için de kısa bir fıkra anlatılır:
Darwin ve Freud bir gün bir bara girer. O sırada da, anne ve oğuldan oluşan iki alkolik fare, bar taburesinde oturmuş alıştırma yapıyorlar.

Anne fare bu bilim adamlarına döner ve der ki, ” Hey, Dahiler! Bana, oğlumun bu özür durumunu nasıl izah edersiniz söyleyin bakalım. “
• Darwin der ki ” Kötü genetik miras. “
• Freud der ki ” Kötü Annelik. “

Doğa mı yetiştirme mi?
ya da
Biyoloji mi psikoloji mi?
Yüz yılı aşkın bir süredir, bu iki görüş, bireyin davranışlarının nasıl geliştiğini açıklamaya çalışan muhalif açıklamalarda bulunmuştur.
Ve sonra, 1992 yılında, Freud’un ve Darwin’in ayak izinden giden iki genç bilim adamı, birlikte bir bara yürüyüş yaptı ve birkaç bira sonra, devrimci yeni bir sentez oluşturmaya başladı:
Bireyin kişisel yaşam deneyimlerinin, davranışlarını etkilemesinin yanı sıra, annesinin, büyük annesinin ve hatta belki de daha eski kuşakların yaşam tecrübelerinin, nasıl doğrudan genleri etkileyerek davranışları şekillendirebileceği üzerinde kafa yordular.
İşte bu bar, İspanya’nın en eski akademik merkezi Madrid’deki Cajal Enstitüsü oldu ve burada nörobiyolojik çalışmalar için uluslararası bir toplantı düzenlendi.

Montreal McGill’de nörobiyolog olan Michael Meaney, bazı çalışma ve uygulamalarının konuyla yakından ilgilisi olduğunu düşündüğü, aynı üniversitede moleküler biyolog ve genetikçi olan Moshe Szyf’yi, hiç psikoloji veya nöroloji eğitimi olmadığı halde toplantıya konuşmacı olarak dahil etti.
İşte bu iki kafadar bar arkadaşı, şimdilerdeki genetik ve epigenetik çalışmaların baş aktörlerinden sayılmaktalar.
Bazen iki benzemezden ortaya çok güzel bir yemek çıkar. Bunu en iyi yoktan var eden anneler bilir.
Peki, siz kimin torunusunuz?

Serpilgül Vural Kınacı

NOT: Son yıllardaki  Çalışmalara Göre de Oksidatif Stres, Otizmli çocuklarda Mitokondriyal Hastalıklara Yol açıyor.

Kategoriler

Ekemiş Posta Kutunuzda

Arşivimiz

error: Content is protected !!