Ana sayfa Bipolar Bozukluk Otizm Sağlık

Psikiatrik ilaçlar her zaman doğru cevap mıdır?

suraminİlaçlar her zaman doğru cevap değildir diyor bazı uzmanlar,

Online the Journal Pediatrics dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma şok edici bir gerçeği daha ortaya çıkardı: Otizm tanısı alan çocukların yaklaşık üçte ikisi psikotropik ilaç kullanıyor.

Destekleyen sınırlı kanıtlara rağmen uygulama bu yönde görünüyor. Araştırmacılara göre; A.B.D. de otizmli çocukların yaklaşık üçte ikisi en az bir psikotrop ilaç kullanıyor.

2001 yılları ile 2009 yılları arasında 33.565 otizmli  çocuk için eczane verileri  değerlendiğinde spektrum içindeki çocukların yüzde 64’ünün en az bir psikotrop ilaç kullandığı tesbit ediliyor.

Dahası,

gelişme bozukluğu olan çocukların yüzde 35’ine  eş zamanlı olarak iki ya da daha fazla türde ilaç verildiği ve yüzde 15’inin de en az üç ilaç kullandığı ortaya çıkmış durumda.

Daha büyük yaşta olan ya da  epilepsi, dikkat eksikliği bozukluğu, anksiyete, bipolar bozukluk veya depresyon problemi gibi ek problemleri de bulunan çocuklarda  daha çok ilaç kullanma durumu mevcut.

Birçok ilaçla harikalar yaratmak  mümkün olmakla birlikte, psikotrop ilaçlar çocuklarımız için uzun vadede cevap olabilir mi?

Bazı uzmanlar, çocuklar üzerindeki uzun süreli psikotrop ilaç  kullanımından  endişe duyuyorlar.

Biz aileler de ;

Tedaviye ihtiyacın altta yatan tıbbi bir durumu var mı?

Ayrıca zamanla bir çok otizmlide ilacın etkisi azaldığı için doz artışına gidildiği de çok gözlenirken uzun dönem kullanımlarda çocuklarımızı neler beklemektedir? Gibi soruları sormadan edemiyoruz.

Hal böyleyken;

İlaçlar çözümün büyük bir parçası olmuş mudur?

Birçok kronik sağlık sorunlarını çözse de batı tıpbı her zaman harikalar yaratmış mıdır?

FDA ‘in ABD deki görevini tartışacak bir uzmanlıkta değilim. Ancak itiraf etmeliyim ki; yaklaşık 3o yıldır izlediğim haberler ve tıp sektöründe çok sayıda yakını olan bir anne olarak bazı önyargılarım da yok değil.

Yıllar sonra organ kayıplarından tutunda ölüme kadar varan sorunlara yol açması nedeniyle piyasadan kaldırılan ilaçlara onay vermişliği de ortadayken insan sormadan edemiyor;

FDA ne kadar güvenilir?….

Son zamanlarda tüm dünyada doğal besin desteklerine olan ilgi artmış durumda. İnsanlar hastalarına onun sapı, bunun çöpü şeklinde bir yaklaşımla kürler hazırlama eğilimindeyken doğal olarak hatalar yapma olasılıkları da artmaktadır. Ancak doğan ihtiyaç üzerine Holistik tıp (bütünsel tıp) bölümleri üniversitelerde bir bir açılır, hastalarına bütünsel tıp yaklaşımı içinde olan hekim sayısı katlanarak artarken ilginç savaşlarda baş göstermeye başladı diyebiliriz.

Son günlerde yurt dışı basından izlenimlerime dayanarak,  naturel besin desteklerine olan yoğun ilgi  büyük ilaç firmalarının soğuk savaş iklimine girmesine neden olmuş gibi görünüyor diyebilirim.

Hep birlikte izleyip göreceğiz. Bakalım gelecek neler gösterecek ?

 

Referanslar:

http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2013/10/16/peds.2012-3774.abstract

http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2013/10/16/peds.2012-3774.full.pdf+html

http://www.disabilityscoop.com/2013/10/21/nearly-two-thirds-meds/18822/
http://www.forbes.com/sites/geoffreykabat/2013/10/18/childrens-hospital-of-philadelphia-bans-dietary-supplements-from-its-pharmacy/

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_withdrawn_drugs

https://www.tacanow.org/family-resources/what-autism-symptoms-mean/

www.medmaps.org

Kategoriler

Ekemiş Posta Kutunuzda

Arşivimiz

error: Content is protected !!