Ana sayfa Bağırsak Sağlığı Beyin Genel Genel Sağlık Parkinson Toksisite Zihin Sağlığı

Parkinson hastalığı, beyinde değil barsakta (Apendikste ) başlıyor olabilir.

Parkinson hastalığı, beyinde değil barsakta başlıyor olabilir.

Bu hastalığa sahip kişilerin beyinlerinde bulunan zehirli bir bileşik olan sinüklein’in  Apandikste de bulunduğu keşfedildi.
Titreme ve kas sertliği gibi bulgular gösteren zorlu bir dejeneratif hastalık olan Parkinsonun, beyin sinir hücrelerinin ölümünde rol oynayan sinüklein denilen bir proteinin birikmesinden  kaynaklandığı  uzun zamandır düşünülmektedir.
Sinüklein, Parkinson hastalarının hareket kontrolü ile ilişkili beyin bölümlerindeki sinir hücrelerini öldüren kümelerde bulunmaktadır. Sinüklein bir yerde toplanmaya başladığında, topaklaşma olur ve zincir reaksiyonu şeklinde sinirler boyunca yayılır.

Bu sürecin barsak sinirlerinde başlayabileceğine dair kanıtlar giderek artmaktadır.

Örneğin, kümelenmiş sinüklein farelerin bağırsağına enjekte edilirse, toksik agregatların beyinlere de yayılmış olduğu tespit edilmiştir.
Bu nedenle Michigan Van Andel Araştırma Enstitüsü’nden Viviane Labrie, bugüne kadarki en büyük ve uzun çalışma ile konuyu incelemeye aldı.   52 yaşın üstündeki 1.6 Milyon  İsveçli insanın sağlık kayıtlarını taradı ve  Hayatlarını Apendikslerini aldırmış genç yetişkinler olarak geçirenlerin daha sonraki yaşamlarında Parkinson’a yakalanma ihtimallerinin yaklaşık yüzde 20 daha düşük olduğunu tespit etti. 
Labrie ve  ekibi, Parkinson’lu ve Parkinson’lu olmayanlardan alınan 48 Apendiksi incelediler ve organın hemen hemen ortasındaki  sinir liflerinde Sinüklein bulunduğunu keşfettiler.
Labrie, “Bu, beyindeki hastalık için bir tohum görevi görebilir” diyor.
Ancak bunun neden sadece bazı insanlar için geçerli  olduğu hala araştırmaya muhtaç görünüyorsa da kendi fikrimi  editör notu olarak belirtmeden geçmek istemedim.
Editör notu: 
Hücre için toksik olan sinükleinin beyne kadar gidebilmesi kan beyin bariyerindeki bozulma ile ilişkili olabilir ve bariyeri  bozulmuş insanlarda sinükleinin beyne rahatça geçebilir. Bu konuda son yıllarda birçok çalışma var. Beyne sadece kan ile değil aynı zamanda lenf yolakları ile de zararlı bileşenlerin geçtiği ispat edilmiştir.

Kan beyin bariyeri nasıl bozulur derseniz?

Bağırsak sağılığı konusunda son yıllarda yapılan çalışmaların da gösterdiği gibi kötü beslenme, kötü bakteri ve mantar artışı ile  toksisitenin neden olduğu Barsak Geçirgenlik Bozukluğu neticesinde ortaya çıkan kötü tablo bir çok beyin dejeneratif hastalığında baş şüpheli olarak görülmeye başlandı.
Serpilgül Kınacı
Kaynak: Science Translational Medicine, DOI: 10.1126 / scitranslmed.aar5280

Kategoriler

Ekemiş Posta Kutunuzda

Arşivimiz

error: Content is protected !!