Ana sayfa Anne-Çocuk Hamilelik İz Bırakanlar Otizm Sağlık

Viral Enfeksiyonlar ve Doğmamış Bebekte Otizm Riski

plasenta

Viral Enfeksiyonlar ve Doğmamış Bebekte Otizm Riski

Yapılan son araştırma ile de hamile annelerde bağışıklık sisteminin ne kadar önemli olduğunun altı bir kez daha çizilmiş oldu.

Daha önce, otoimmün hastalığı olan annelerin yavrularında, otizm riskinin daha yüksek olduğuna dair bir araştırmayı sizlerle paylaşmıştım. http://ekemis.com/2013/08/25/otoimmun-hastaligi-olan-annenin-otizmli-cocuk-dogurma-riski-daha-yuksekmis/#more-2759

Aman bağışıklığımızı artıralım diye, koşa koşa grip aşısı olmaya da kalkmayınız. İzlenecek en doğru yöntem, doğal yollardan bağışıklığı artırmaktır. Aşıların içinde size ya da yavrunuza ne yapacağını önceden kestiremeyeceğiniz maddeler de bulunabilir. Unutmayınız; muz gibi masum bir besine bile alerji geliştiren binlerce insan var yeryüzünde ..

Haa bu arada “Viral enfeksiyon “ deyince aklınıza hemen grip de gelmesin. Dünyada pek çok viral patojen var diyerek uyarımızı da yapmadan geçmeyelim.

UC Davis Center for Neuroscience and Department of Neurology’nin  araştırmacıları;

“  Hamilelik sırasında annenin bağışıklık sistemindeki hareketlenmenin, bebeğin beynindeki nöronal hücrelerin gelişimini etkilediğini,  sinyallerin iletimini ve birbirleriyle iletişim yeteneğini bozduğunu saptadık. Viral enfeksiyon geçiren anne’nin otizm spektrum bozukluğu ya da şizofreni problemi mağduru bir çocuk dünyaya getirme riskinin nasıl arttığını da artık anlamış olduk “ diyorlar.

Bahsi geçen araştırma; MHCI Requires MEF2 Transcription Factors to Negatively Regulate Synapse Density during Development and in Disease. “  başlığı ile Neurosience dergisinde yayınlamıştır.

Vallahi ben onların yalancısıyım. Elçiye zeval olmaz…

Çalışmanın kıdemli uzmanı UC Davis MIND enstitüsü ile  Nörobilim Merkezi’nde görevli profesör Kimberley McAllister;

” Bu çalışma, yeni doğan yavruların gelişmekte olan beyinlerindeki nöronların annenin immün aktivasyonu ile değişmiş olduğunun ilk kanıtıdır. Şimdiye kadar, annenin immün aktivasyonu nedeniyle yavrularında otizm spektrum bozukluğu ya da şizofreni benzeri davranışların oluşma mekanizması çok az biliniyordu. ” diyor.

McAllister;

“ Çalışmamız, aktif bağışıklık sistemi devrede olan ve olmayan kemirgenlerin yavrularının beyinleri karşılaştırılarak gerçekleştirildi.

Viral enfeksiyona maruz kalan hayvanların yavrularının  beyinlerinde önemli olarak bilinen bağışıklık I (MHCI) moleküllerinin düzeyleri daha yüksek bulundu.

Bu doğmamış yavruların  kortikal nöronlarının yüzeyindeki MHCI molekül düzeyleri, maternal immün aktivasyondan etkilendiğinin ilk kanıtıdır. ” dedi.

Araştırmacılar, yüksek MHCI seviyelerinin yeni doğmuş farelerin beyinlerindeki nöronların, snaps oluşturma yeteneğini engellediğini ve  beyin hücreleri arasında iletişimi sağlayan sinapsların arasında küçük boşluklar ve ayrılmalara neden olduklarını gördüler.

Daha önceki araştırmalar;

Otizm ve şizofrenili hastaların beyinlerinin, özellikle serebral korteks  bağlantılarının gelişiminde oluşan değişikliklerin etkili olduğu yönündeydi..

Buraya kadar bulundu, farkedildi, görüldü ve benzeri şeyler sıraladık. Ama bence asıl çarpıcı olan konuya gelirsek :

Deneysel Araştırmalar  gösterdi ki;

Doğmamış yavrudaki immün aktivasyon sonrasında  nöronlarda yüksek seviyelere ulaşan MHCI  molekülü, normal seviyelere geriletilebilir ve doğum öncesi gelişim sırasında bağlantı değiştirebilir.

Ancak snaps oluşumunda MHCI molekülleri tek başlarına çalışmamaktadırlar ve  kalsinörin ve miyosit arttırıcı faktör-2 (Mef2) ile etkileşim halindedirler.

McAllister ve diğer bilim adamları,

“ Bu bulgular, tanı testleri  geliştirmede ve bu bireylerin yaşamlarını iyileştirmede tedaviler geliştirme adına yardımcı olabilir.” diyorlar.

 

Serpilgül Vural

 

 

Referans:

B. M. Elmer, M. L. Estes, S. L. Barrow, A. K. McAllister.MHCI Requires MEF2 Transcription Factors to Negatively Regulate Synapse Density during Development and in DiseaseJournal of Neuroscience, 2013; 33 (34): 13791 DOI:10.1523/%u200BJNEUROSCI.2366-13.2013

About the author

admin

1 Comment

Click here to post a comment

Kategoriler

Ekemiş Posta Kutunuzda

Arşivimiz

error: Content is protected !!