Otizm, Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, disleksi ve diğer bilişsel bozukluklar, dünya çapında milyonlarca çocuğu etkiliyor. Dünyada nörogelişimsel engelli teşhisi her geçen gün artan bir ivme ile yeni hayatları vurmaya devam ediyor.
Gelişmekte olan beyne zarar veren maddelerin yaygınlığı gün geçmiyor ki yeni bilimsel verilerle yayınlanmasın.
Geçtiğimiz günlerde, The LANCET Neurology dergisinde, bu olumsuz tablonun en önemli nedenlerinden biri olarak endüstriyel kimyasalların yaygınlığı gösterildi.
Son çalışmanın yazarları, Dr Philippe Grandjean ve Dr Philip J Landrigan MD ;
“2006 yılında , yapılan sistematik bir inceleme ile gelişimsel neurotoksik 5 adet endüstriyel kimyasal tespit etmiştik.
Bu beş maddeyi;
Kurşun , Metil Cıva , Arsenik ,
Poliklorlu bifeniller ve Toluen.
olarak sıralayabiliriz.
2006 yılından bu yana yaptığımız epidemiyolojik çalışmalarla bu maddelere ek olarak 6 gelişimsel neurotoksik madde daha belirledik:
Manganez , Florür , Dichlorodiphenyltrichloroethane ,
Chlorpyrifos , Tetrakloroetilen ve Polibromine difenil eterler.
Keşfedilmemiş daha pek çok nörotoksik madde olması ihtimaline karşı gelişimsel nörotoksisite salgınını kontrol etmek amacıyla küresel bir önlem stratejisi öneriyoruz:
Denenmemiş kimyasalların beyin gelişimi için güvenli olmadığı peşinen kabul edilmeli ve buna ilave olarak, mevcut kullanılan tüm kimyasallar ile yeni kimyasallar nörotoksisite gelişimi yönünden test edilmelidirler. Bu çabaları koordine etmek ve bilim çevrelerinde öğrenilmesini hızlandırmak için de yeni bir uluslararası acil takas oluşumu öneriyoruz .” diyorlar.
Hatırlarsanız geçtiğimiz sene içinde birkaç bilimsel çalışmayla hava kirliliğinin nörolojik sorunlar ve otizm artışı ile ilişkili olduğu da açıklanmıştı. Buradan ve Buradan okuyabilirsiniz.
Serpilgül Vural
Kaynak:
The Lancet Neurology, Volume 13, Issue 3, Pages 330 – 338, March 2014 <Previous Article doi:10.1016/S1474-4422(13)70278-3Cite or Link Using DOI
Add Comment