Ana sayfa Otizm Sağlık

Laboratuvarda yeniden uyarılan nöronlar otizmi tedavi edebilir mi?

 

beyinn snapsUzun bir makaleden anladığım özeti sizlerle paylaşmaya çalışacağım.Tıp hekimi olmadığım için sürçi lisan edersem affola…

 

Novartis Nörobilim Araştırma Enstitüsü Başkanı Ricardo’nun bu soruya verebileceği cevap hayli karmaşık:

 

Otizmin nedeni belirsiz davranış problemlerine yönelik ilaç geliştirmek hayli zor bir durumdur. Zira otizm olgularının büyük çoğunluğunda farklı farklı genetik mutasyonlar bulunmaktadır diyor. Bunu anlatabilmek için de şöyle bir örnek veriyor;
“X otizmliye st.Jhons Worth (suplament) veriyorsunuz dikkati, öğrenmesi artıyor ama davranışlarında değişiklik sağlanamıyor. Bir başkasında ise sağlanabiliyor. Bunun altında yatan nedeni anlayabilmek için her bireyin otizme sebep olan genetik mutasyonlarını bilmek gerekir” diyor.

 

Yetişkin bireyden alınan nöronların embriyonik nöron gibi davranması için laboratuvar ortamında uyarılması ile mutasyonların nasıl etkileşimler yaratabildiklerini anlamaya çalışan araştırmalar yaptıklarını belirtiyor
( Bu sistemin adına da IPS denilmekteymiş) ve “IPS hücreleri bu mutasyonların nasıl etkileşim yarattıklarını anlamak için önemli olacaktır” diye ekliyor.
“Nihai hedefimiz, elbette, daha iyi bir tedavi şeklidir. Bir iyimser senaryo olarak doktorların, hastanın genomunu teşhis edip söz konusu hasta için en etkili ilaçları seçmek adına iPS hücrelerinden elde edilen nöronları kullanarak hangi otizmli için, hangi kişiselleştirilmiş ilaç hazırlayacaklarını belirleyebilecekler. Kişiselleştirilmiş İlaçlar bile reçete edilmeden önce hastanın kendi nöronları üzerinde test edilebilir.
IPS hücresi stratejisi doğru teşhis aracı olarak rafine hale gelse bile, ucuz olmaz. Tek hasta için böyle bir çalışma yapmanın yaklaşık 100.000 $ mal olacağı tahmin ediliyor.
IPS hücreleri muhtemelen daha iyi tedaviler ve daha olası bir yol olabilir ama kısa ve orta vadede ucuz olması zor görünmektedir. Otizme neden olduğu tespit edilen mutasyonlara tek tek ilaç üretilmeye kalkılsa 600 civarı bir ilaç üretilmesi gerekebilir. Oysa bunları 4-5 farklı kategoriye sokabilirsek hem maliyet düşecek hem de 4 ya da 5 ilaçla otizmle mücadele etme şansını yakalayabileceğiz.” diyor.

 

Serpilgül Vural

Kategoriler

Ekemiş Posta Kutunuzda

Arşivimiz

error: Content is protected !!