Ana sayfa Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Genel Genel Sağlık MS Sindirim Sistemi

MS tedavisinde bağırsak mikropları umut olabilir !

 

MS tedavisinde bağırsak mikropları

Bakterileri kötü olarak düşünmeye eğilimliyiz, ancak sindirimimizde bulunan bazı tiplerinin sağlık açısından büyük yararlar getirebildiği uzun süredir bilinen bir durum.  Ancak, bu konuda yeni bir gelişme var; bilim adamları sindirim sistemi dışında gelişen hastalıkları tedavi etmek için kullanılabilecek bağırsak mikrobu keşfettiler.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi canlı bakteriler (probiyotikler), ishal tedavisi ve enfeksiyonlara neden olabilecek zararlı bakterilerin önlenmesi gibi konularda yardımcı olmak için uzun bir süredir kullanılmaktadır. Ancak bu probiyotiklerin sindirim sisteminin ötesine geçen hastalıklar üzerinde bir etkisi olduğu bilim çevrelerince net olarak kabul görmemekteydi. Mayo Clinic’ten bir araştırmacı ekip, Multipl Skleroz (MS) fare modelinde üç bakteri suşunu test edip bağışıklık hastalığını bastıran bir tedavi denediler.

Mayo Clinic Gastroenterologlarından Dr. Joseph Murray, “Bu keşif heyecan verici ama önümüzde daha fazla çalışmayı gerektiren bir yol açıyor. İnsanın geçmişteki hastalıklarını tedavi etmek için insan vücudundaki mikropları kullanabilirsek yeni bir tıp dönemine girebiliriz” demekte.

Söz konusu ilaç(bug-drug), Murray’nin onlara atıfta bulunduğu gibi “brug”, insan bağırsağından kültürlenmekte ve Prevotella histicola olarak adlandırılmakta. MS’li farelere uygulandığında, iltihaplanmaya neden olan hücrelerde azalma sağlanırken, hastalığa karşı savaşan hücreleri de artırmakta.

Sadece MS için değil, sinir sisteminin diğer hastalıkları ve otoimmün hastalıklarda da 

Araştırmanın ilk yazarı ve baş araştırmacı Ashutosh Mangalamın açıklamasına göre “en son MS mikrobiyom çalışmaları bu hastalığa sahip kişilerde Prevotella cinsi bakterinin eksikliğinin görüldüğünü ve düzenleyici ilaçlarla tedavi edildiğinde de arttığını gösterdi.  Üstelik sadece MS için değil, sinir sisteminin diğer hastalıkları ve otoimmün hastalıklarda da benzer bir modüle edici etkiye sahip olabilir”.

Serpilgül Kınacı

 

Kaynak: http://www.cell.com/cell-reports/abstract/S2211-1247(17)30997-X

About the author

admin

Add Comment

Click here to post a comment

Kategoriler

Ekemiş Posta Kutunuzda

Arşivimiz

error: Content is protected !!