Ana sayfa Beslenme/Tarifler Otizm

Özel Karbonhidrat Diyeti (SCD) nedir? (1)

20130720-091640.jpg

Bazı DAN! Doktorları kısaca SCD diye anılan Özel Karbonhidrat Diyeti’nin Otizm için etkili bir müdahale aracı olduğunu söylüyorlar. Otizm üzerine çok sayıda kitabın yazarı olan DAN! kurucularından Dr. Sidney Baker diyor ki ;

” SCD, Otizm Spektrum üzerinde birçok çocuk için şimdiye kadar bulduğumuz en iyi tedavi yöntemidir.”

Peki nedir bu Özel karbonhidrat diyeti?

Elaine Gottschall’ın Çölyak için yaptığı öncü çalışmalar sırasında geliştirdiği Özel Karbonhidrat Diyetini (SCD) biyolog ve bilim adamı Dr Sidney V. Haas ilk kez Ülseratif Koliti olan bir kız için denedi ve onun iyileşmesini sağladı.

Diyetin etki mekanizması nedir?

Araştırmalara göre; nişasta türü şekerler bakteri, maya ve mantar gibi mikropları beslemeketedir. Bu zararlı mikroplar, bağırsaklarda sindirim sorunları yaratmaktadır.SCD

Bu mikroplar, Otizm ve diğer hastalıklarda durumu ağırlaştıran, kimi zamanda tek neden olabilecek kadar etkileyici bir unsurdur.

(SCD) Özel Karbonhidrat Diyeti hem vücudu beslemeye devam edecek hem de mikropları açlıktan yok edecektir. Böylelikle diyet vücuda şifa olacak ve bağırsak / beyin bağlantısı arasındaki sorunları onaracaktır.

Glutensiz/ Kazeinsiz Diyetten farkı nedir ?

(SCD) Özel Karbonhidrat diyetindeyken de GFCF diyette de kalabiliyoruz. Öncelikle bunu belirtmekte yarar var. SCD de glutensiz beslenme yapılabilir, ancak nişasta ve şeker kulanımına izin verilmez.

Gottschall Otizm Merkezi ve Hopewell Kliniğinden Pam Ferro, Otizmli çocukların diyetinde ilk üç ay süt ürünleri kullanmamaları gerektiğini söylüyor. Otizmli çocukların çoğunluğu bazı iyileşmeler gerçekleştikten sonra süte tekrar dönebilirler. Ancak, süt ürünleri kullanmak zorunlu değildir

SDC başarılı mı?

Gottschall Merkezinden Pam Ferro, SCD ile tedavi olan çocuklarda inanılmaz bir başarı oranı bildirdi. Anekdot raporlara göre; yaklaşık % 80-85 lik başarı oranı gösterilmektedir. Ebeveynler ve öğretmenlerin raporlarına göre; SCD yapan otizmli çocukların tutum değişikliği, beceri ve sorulara yanıtında artış kaydedildi.

Bu vakaların bazılarında diyet başladıktan sadece birkaç hafta sonra bu gelişmeler ortaya çıktı.. Bir annenin diyor ki ; ” kendi kozalarından çıkan yanardöner kelebekler gibi, sevgi dolu gerçek bir kişiliğine sahip çocuk ortaya çıktığında hepimiz diyette sebat ediyoruz.”

SCD için ne tür gıdalar gerekli ?

SCD Özel karbonhidrat diyetinde sağlıklı organik ve besleyici et, balık, kümes hayvanları, meyve, sebze, peynir, bal, fındık vb tüketilebilir.

Özellikle süt şekeri olan laktozu tüketmemek için süt yerine yoğurt kullanılır. Kazein hassasiyeti olanlar için de kazeini denatüre edilmiş yoğurtlar tercih edilebilir.

Bu doğal gıdalarla ketçap, kraker, kurabiye gibi çocuk dostu yemek tarifleri oluşturmak da ailenin becerisine bırakılır. Örneğin glutensiz bile olsa unlu ürünler kullanmak yerine fındık unu kullanılarak lezzetli yiyecekler hazırlama şansınız da var. Bunun için biraz hayal gücü yeterli …

Çocuğum yemek seçen bir çocuk. Biz de SCD uygulayabilir miyiz?

Yemek seçen çocuklarda genellikle nişastalı ürünlere ya da süt ürünlerine bağımlılık oluyor. Eğer öyle bir çocuksa bu diyetle bu tür bağımlılığından da kurtulabiliyor.

scd 2

Çocuğumun fındık, yumurta ve süt ürünlerine alerjisi var. bu kısıtlamalar rağmen SCD uygulanabilirmi ?

Alerjisi olan ürünleri kullanmayarak bağırsak iyileşene kadar SCD uygulanırsa zaman içerisinde birçok çocuğun alerji ve hassasiyetleri yok olabilmektedir.

Çocuğumda herhangi bir sindirim sorunu belirtisi yok. Yinede SCD’den yararlanabilir mi ?

Özel karbonhidrat diyeti aslında dengeli ve sağlıklı bir beslenme yöntemidir. Genel sağlık için de faydalıdır. Bir çok anne ve baba, bu diyetin , Otizmli çocuklarının sindirim sorunları semptomlarının düzeltmesinin yanısıra davranışsal sorunlarına da yardımcı olduğunu belirtiyorlar.

Son olarak uzmanlar diyor ki: “ Şayet çocuğunuz glutensiz ve kazeinsiz diyetten yarar görmediyce sizin için belkide SCD uygun olabilir.

Diyetten önce spektrum üzerinde bulunan her çocuk için başarının anahtarı farklıdır bunu baştan kabul etmek lazım. Atılacak her adım çocuğa özgü konulara bağlıdır. Çocuğun ihtiyacına göre

Glutensiz veya Kazeinsiz Diyet ya da Glutensiz / Kazeinsiz Diyet

Düşük Oksalat Diyeti

(SCD) Özel Karbonhidrat Diyeti

Gbi diyetler çocuklar için değerli olabilir. Önemli olan çocuğunuza hangisinin daha yararlı olduğunu tespit edebilmek. Bunu bazen deneme yanılma yöntemi ile yaparsınız bazen de Yurt dışında yapılan özel metabolik analiz testleri ile çocuğun metabolitlerine bakarak tıbben karar verir ve uygularsınız.

Benim şahsi tecrübelerime göre belirtmek isterim ki özellikle ülkemizde glutensiz diyeti bazı aileler yanlış algılıyorlar. Glutensiz diyet, çocukları gece gündüz glutensiz ürünlerle pişirilen gıdalarla beslemek değildir. Öncelikle dengeli beslenme gerekleri yerine getirilecek . Bu süreçte de unla hazırlanan herhangi bir gıda hazırlanacaksa glutensiz ürün tercih edilecektir. Şayet hergün glutensiz unla yapılan ürünler kullanılırsa yüksek oranda karbonhidrat tüketilmiş olur ve bunun da bağırsaklara faydasından çok zararı vardır.

DEVAM EDECEK……

Serpilgül Vural

Daha geniş bilgi edinmek isteyenler aşağıdaki linkleri inceleyebilirler.

www.digestivewellness.com

www.scdbakery.com

Kategoriler

Ekemiş Posta Kutunuzda

Arşivimiz

error: Content is protected !!