Ana sayfa Bilim Otizm Sağlık

Uyku Bozuklukları İle Elektronik Aletlerin İlişkisi

uykuOtizmli bireylerin  genellikle, uyku kalitesi ile ilgili sorunları olduğu hepimiz tarafından bilinmekte.

Pediatrics dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, yatak odasında televizyon ve bilgisayar bulunması  mevcut sorunları şiddetlendirebiliyor.

Columbia Üniversitesinden ilgili araştırmanın lideri Christopher R. Engelhardt ,

“Yatmadan önce bilgisayarda vakit geçiren tüm çocukların  daha az uyuduğu görülmekle beraber otizmli çocuklarda bu durum daha ağır seyredebilmektedir. Hatta otizmli grupta, gecelik uykunun yaklaşık 1.5 saat daha azaldığını tesbit ettik.

Ayrıca,

Uykuda azalmanın yanısıra; okul , ödev , diğer insanlarla etkileşim , veya  diğer günlük aktiviteler ile ilişkili sorunlarda da aynı etkiyi yaratabileceğini de düşünmekteyiz. ” diyor.

 

Ulusal Otizm Derneği’ne göre;

Otizmli çocukların yaklaşık yüzde 80 ‘nin uyku bozukluğu bulunmaktadır ve otizmde uyku bozuklukları iki ana gruba ayrılabilir :

*Uykuya dalmada zorluk

*Gece boyunca sık sık uyanma

Otizmli bireylerin uyku zorluklarının tam olarak nedeni bilinmemekle beraber melatonin gibi uyku ile ilgili  vücut kimyasallarının düzensizliklerinden kaynaklandığı düşünülmektedir. ( Son yıllarda bu yönde araştırma verileri mevcut )

Amerikan Pediatri Akademisi, araştırma bulgularından yola çıkarak eylül ayında, tüm çocukların elektronik aletlerle geçirdikleri zamanı günde  1 veya 2 saat ile sınırlandırmaları yönünde bir hareket başlatmaya karar verdi.

Bunun tüm çocuklar için iyi bir öneri olduğunu belirten  Vanderbilt University bilişsel çocukluk gelişimi ve uyku bozuklukları Başkanı Dr Beth Marlow ;

“Otizm spektrumu  veya DEHB ‘luğu olan çocuklarda sınırlamaya rağmen uyku ile zorluk yaşıyorsanız, çocuk doktoruna ya da uyku uzmanına gidilmesini öneririm ” diyor.uyksuzu

Elektronik aletler Otizmdeki uyku bozukluklarını diğer çocuklara göre neden daha fazla etkiliyor?

Otizmli çocuklar yaşam gerçekleri nedeniyle, video oyunları oynayarak daha fazla zaman geçiriyorlar.

Ayrıca, video oyunları genellikle otizm spektrum bozukluğu olan kişiler arasında bir öğretim yöntemi olarak kullanılmaktadır .

Elektronik ve otizmde uyku bozuklukları arasındaki ilişkiyi saptamak amacı ile otizmli çocukları kendi aralarında incelediklerinde;

Elektronik aletler yatak odalarında olsun , olmasın video oynamaya aşırı zaman  ayıran otizmli çocukların uyku bozukluklarında artışın daha fazla olduğu tesbit edilmiş.

Monash Üniversitesi Psikoloji ve Psikiyatri bölümünden Profesör Shantha Rajaratnam , 

“Uyku sorunları ile mücadele eden herkesin yatağa gitmeden 2 saat önce elektronik alet kullanımını bırakmaları yerinde olur.” diyor ve ekliyor:

“Biz elektronik aletlerdeki aydınlatmanın, uyku -uyanıklık alışkanlıklarını etkilediğini düşünüyoruz. Işık yayan elektronik cihazların çoğalması ile bu sorunların artacağını da bekliyoruz .

Elektronik aletlerdeki kısa dalga boylu mavi ışık beyini uyanık kalmak için tetikler ve uyku düzenleme ile bağlantılı vücut kimyasalı olan melatonin üretimini de bozar.

Radyolu saatler , cep telefonları , televizyonlar, bilgisayarlar , tabletler ve benzerlerinin tümü buna dahildir.

Ön raporlardan biliyoruz ki; 30 ila 50 lux olan ışık emisyonu, melatonin hormonu üretimini bastırmak ve vücut saatini bozmak  için yeterlidir.

Sadece yatmadan 2 saat önce bilgisayar ve televizyon kullanımını sınırlamak bile fark yaratmak için yeterli olabilir .

Ekranların ışığını azaltarak otizme dair uyku bozukluklarını da  azaltabileceğimizi düşünüyoruz “ diyor.

Uyku problemlerinin bir çok etkeni olduğu açık. Her ne kadar uzman olmasam da  wirless ,  radyo sinyalleri, cep telefonları vb etkenlerin de olumsuz katkıları olduğunu düşünmekteyim. Bakalım bu konuda yapılmış araştırmalar var mı? Birazda bu yönde yoğunlaşalım…

Sağlık, huzur ve umutla kalın…

Serpilgül Vural

About the author

admin

Add Comment

Click here to post a comment

Kategoriler

Ekemiş Posta Kutunuzda

Arşivimiz

error: Content is protected !!