Ana sayfa Çevre & Doğa İz Bırakanlar Toksisite

2050 Yılında Okyanuslarda Balıktan Çok Plastik Olacak

The Guardian gazetesinde yer alan makale  ürkütücü gerçeklere dikkat çekiyor.

HABERDE, icatlar gereksinimden doğarlar. Dolayısıyla, paketlenmiş su artık birçok kişi tarafından zorunlu olarak görülmekte. Günümüzde dakikada bir milyon plastik şişe üretildiğine vurgu yapıyor ve bu durumun iklim değişikliğine kadar varan sonuçlarına dikkat çekiliyor.

Makalede yazılana göre; İngiltere’de, daha az güvenli bir ürün için tüketiciler musluk suyuna ödedikleri fiyatın 1000 kat daha fazlasını ödüyorlar. İstatisitiki veriler nedir bilmiyorum ama sanırım ülkemizde kırsal kesim hariç benzer bir tablo söz konusu.

Aslında gerçek maliyet, cüzdanımızdan çok yaşam geleceğimize kesiliyor. Oysa yaşamlarımız  cüzdanlarımızın doluluğunda daha önemli. Günümüz insanı cüzdanını yaşamından daha değerli görmeye başlamışsa da gerçekler can yakıcı olabiliyor.

Bu şişelerin çoğunun geri dönüştürülmemesi yüzünden enerji israf eder,depolama alanlarına boğulur ve denizlerimizi kirletiriz. Araştırmalar, 2050’de okyanuslarda balıktan daha fazla plastik malzeme olacağını söylemekteler. Deniz canlılığı acı çekiyor ve dolayısı ile insan sağlığı da… Ne de olsa minik plastik parçaları bir şekilde tabaklarımıza ulaşıp bizlere gıda olmakta.

Bu küresel bir sorun ama  önemli olan şu ki daha az plastik şişe kullanmak, tüketilenleri geri dönüştürmek ve yeni şişelerin daha fazla geri dönüşümlü malzeme içerdiğinden emin olmak gibi bizlerin bireysel olarak yapabileceğimiz şeyler var.

Temiz ve kullanıma hazır musluk suyu  özellikle kullanımdaki artışa hükümetler üzerinde etkili rol oynayabilir. Basit tedbirlerin çarpıcı bir etkisi olabilir. Örneğin; plastik poşetler üzerindeki vergi artışı kullanımda ciddi bir düşüşe neden olabilir.Bunu çarpıcı örneklerini yaşayan ülkeler var biz neyi bekliyoruz? . Büyük bir yaratıcılığa ihtiyacımız yok ve plastik bağımlılığımıza karşı mücadele etmek tartışılmaz bir gerekliliktir.

Hepimiz evlerimizdeki damacanaları cam olanlar ile değiştirip, pet şişe yerine minik termoslarla sokağa çıkmakla başlayabiliriz. Plastik poşetleri bezlerle değiştirmek ve plastik saklama kaplarına elveda diyerek cam kavanozlara geçmek çok da zor olmasa gerek.

Amerikayı yeniden keşfetmeyeceğiz. Dünya da bir canlı organizma sadece bizlerden oldukça büyük. Onu kirletirsek konakçı organizma olan bizler de yavaş yavaş yok oluruz.

Serpilgül Kınacı

Kaynaklar:

https://www.theguardian.com/environment/2017/jun/28/a-million-a-minute-worlds-plastic-bottle-binge-as-dangerous-as-climate-change

https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/jun/29/the-guardian-view-on-tackling-our-plastics-problem-dont-bottle-it

 

 

About the author

admin

Add Comment

Click here to post a comment

Kategoriler

Ekemiş Posta Kutunuzda

Arşivimiz

error: Content is protected !!