Ana sayfa Bağışıklık Beslenme/Tarifler Genel İz Bırakanlar Otizm Ruh Sağlığı Sağlık Sindirim Sistemi

Bağırsak Bakterileri ve Otizm İlişkisine Dair Bir Kanıt Daha…

imagesAraştırmacılar, bazı otizmli kişilerde daha fazla bulunan bağırsak bakterilerinin, beyin aktivitesini etkileyebilen atık ürünler ürettiğini öteden beri söylerler. Yazılarımı takip eden okuyucular bu konuya zaten yabancı değiller. Hatta Ülkemizde de bu konuyu 10 yıla yakın bir süredir sık sık dillendiren değerli doktorlarımız olduğu bilinmektedir.

Bağırsak bakterileri tarafından üretilen kimyasallar otizmli çocukları nasıl etkiler?

Bu hafta, Amerikan Mikrobiyoloji Derneği’nin Boston’daki yıllık toplantısında araştırmacılar, bu olasılığı düşündüren bir çalışmanın bulgularını sundular. Düşündüren dedim ama yeniden düşündüren ya da tekrar hatırlatan demek sanırım daha doğru olacak.

” Bütün yararlı bağırsak bakterileri, gıda sindirimine, vitamin üretimine yardımcı olurlar ve zararlı bakterilere karşı adeta vücudumuzun  kalkanı gibi çalışırlar. Hatta bu yolla bizlerin bağışıklık sistemimizi ayakta tutarlar.  Sanırım günümüzde bu konuyu bilmeyen kişi sayısı  oldukça azdır.

Arizona Devlet Üniversitesi Biyotasarım Enstitüsü’nden  Dae – Wook Kang ,

” Eğer zararlı bakteriler kontrolsüz bırakılırlarsa  tehlikeli metabolitler salgılayarak  bağırsak ve beyin gibi organların yanı sıra vücudun kalanını da etkileyebilir ve dengeyi bozabilirler. Zaten önceki araştırmalar da bize otizmin şiddeti  ile belirli tür bağırsak bakteriler arasında ilişki olduğunu söylüyorlardı. Belki de birçok otizmli çocuğun bağırsaklarında anormal bakteri toplulukları var.”

 

Araştırmanın başkanı gelişimsel pediatrist Paul Wang , ” Sindirim ve sinir sistemlerinde yer alan birçok süreç birbiri ile bağlantılı olabilir ” diyor.

Kang ve ekibi , yeni araştırmada 23 otizmli çocuk ile 21 doğal gelişim gösteren çocuğun dışkı örneklerini incelemişler. Dışkıdaki bakteri ve biyolojik atıkların metabolik bileşenlerini karşılaştırmışlar.  50 kimyasal bileşenden  7’sinin  doğal gelişim gösteren çocuklara nazaran  otizmli çocuklarda farklı konsantrasyonlarda olduklarını bulmuşlar.  Açık konuşmak gerekirse 5.000 civarında (Türkiye dahil 58 ülkeden )otizmli çocuğun sonuçlarına görmem nedeni ile çok rahat söyleyebilirim ki bu sonuç hiç şaşırtıcı değil.

Kang diyor ki,

“Yedi metabolitin çoğu da nörotransmitter ya da nörotransmiter biyosentezini kontrol eden metabolitlerden oluşmakta. Biz bağırsak mikroplarının, nörotransmitter ile ilgili metabolitlerin seviyelerini değiştirerek beyin bağırsak iletişimi ve/ veya fonksiyonlarını değiştirebildiğinden şüpheleniyoruz.   Otizmli çocukların numunelerinde beyin kimyası ile bağlantılı iki ( Glutamin ve glutamat  ) kimyasalın oranında genel olarak farklılıklar bulundu. Bu iki kimyasal da nörotransmitter inhibitörü olan Gamma -aminobutirik asit ( GABA) nörotransmitter oluşturmak için gereklidir. Bilindiği üzere daha önceki araştırmalarda da Glutamat ve GABA iletim sorunlarının otizmdeki beyin dengesizlikleri ile ilgili olduğu ortaya konulmuştu.  “

 

Arizona State Üniversitesi araştırmacıları, aynı çalışma ile otizmli çocukların bağırsak bakterilerindeki anormalliklere ve daha az çeşitte bakteri topluluklarına sahip olma eğiliminde olduklarını ileri süren önceki araştırmaları da doğruladı.

Dr. King,

” Bağırsak bakterilerileri ve nörotransmitter ile ilgili metabolitler arasındaki korelasyon ve otizm arasındaki ilişkinin daha iyi anlaşılması ve buna bağlı tedavilerin geliştirilmesi için önemli bir basamaktır.” Dedi ve

Sağlıklı donörlerden alınan dışkı nakli ile bir klinik çalışma yapmak istediklerinini , böylece otizmin semptomlarını azaltmada ki etkisini deneyeceklerini ekledi.

Serpilgül Vural

Kaynak: Autism speaks…

About the author

admin

1 Comment

Click here to post a comment

  • Diski nakli calismalari nasil sonuc verecek cok merak ediyorum.bende sizoaffektif hastasiyim.ve diski naklini denemek istiyorum.beni bilgilendirirseniz sevinirim

Kategoriler

Ekemiş Posta Kutunuzda

Arşivimiz

error: Content is protected !!