Ana sayfa Beslenme/Tarifler Otizm Sağlık

ÇOCUĞUMUZUN SAĞLIĞI İÇİN BESLENME DÜZENİ


Çocuğun beyin gelişimi döneminde besinlerin önemi büyüktür. Bu nedenle de çocuğun barsak yapısının iyi olması esastır. Bu besinlerin iyi işlemlenebilmesi için akıl ve vücut sağlığı arasında sıkı bir bağ vardır:
  • Anne sütü yerine biberonla beslenme tercih edilmişse
  • Çok küçük yaşlarda sık antibiyotik kullanımı söz konusu ise
  • Anne sütü kesildikten sonra beslenme zorluğu, yemek seçme vb. güçlükler varsa (Çocuk anne sütü ile iyi bakterileri alarak bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, kendi barsak florasını oluşturur).
  • Tekrarlayan enfeksiyonlar, allerjiler, diğer bağışıklık sistemi bozuklukları varsa
  • Uyku problemi varsa
  • Aksiyete, depresyon, değişken ruh hali varsa
  • Sinirlilik, stres gibi hassasiyetler varsa
  • Algılama, davranış ve öğrenme güçlüğü, görme ve duyma problemleri varsa;
Bu konumdaki çocuklarda sıklıkla bağışıklık sistemi hasarına bağlı olarak alerjiler, kulak enfeksiyonları, egzema, astım, barsak hasarları görülür. Ayrıca mide ve karın ağrılarına da sık rastlanır.
Uyku problemi olan bu tür çocuklarda omega-3 yağ asitleri verildiği zaman sonuç olarak çocukların uyku problemlerinin düzeldiği gözlemlenmiştir.Ya da nörotransmitter yolaklarındaki bazı problemler (serotoninin uyku için gerekli melatonine dönüşme problemi gibi) için gereken yapılınca problemin ortadan kalktığı gözlenmiştir.
Pek çok insan ADHD (hiperaktivite, dikkat dağınıklığı sendromu), otizm ve diğer durumlara yatkın genlere sahiptir. Toplumun yaklaşık olarak %60’ında bu tür bir genetik altyapının söz konusu olduğu bilim çevrelerince kabul görmüş bir görüştür. Fakat bu sendromlar basit bir şekilde doğrudan iyi yaşam sitili ve iyi beslenmeye bağlı değildir. Zayıf genler ve çevresel kirlilik, yanlış beslenme puzzle’ın parçalarını birlikte birleştirmektedirler. Günümüzde yaşam biçimimizde doğru sandığımız pek çok yanlışımız vardır. Anne çocuğunu iyi ve hijyenik beslediğini düşünürken çocuklarını suni kimyasallar gibi toksinlere ve zayıf beslenmeye daha açık hale getirebilmektedirler. Ne yazık ki bu gibi şeyler çocukların beyin ve fizik sağlığına zarar vermektedir. Bunları değiştirmek  de çoğu zaman çok zordur.
Çocukların davranış performansları buz dağının görünen kısmıdır:
  • Bağışıklık sistemi ve kimyasal ileti sistemindeki yakın ilişki bizim beynimiz ve barsaklarımız arasında da vardır.
  • Bu tür çocuklarda dolaylı olarak görünen sindirim sistemi ve beslenme dengesizlikleri oluşmaktadır.
  • Bağışıklık sistemi gibi sistemlerimizi dengeli beslenme ile daha sağlıklı hale getirebiliriz. Bu sistemlerimizdeki sağlık hali diğer terapilerin etkisini artırmaktadır.
Çocuğumuzun sağlığı için gerekli beslenme düzeni
  • Su
  • Protein
  • Yağlar (esansiyel yağlar omega-3, omega-6)
  • Karbonhidratlar ve posalı yağlar
  • Vitaminler
  • Mineraller
  • Antioksidanlar
  • Egzersiz (iyi bir diyetin tamamlayıcı unsurudur)

Beyin ve vücudun fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için yeterince su tüketilmelidir. Özellikle filtre edilmiş, toksik metallerden ve zararlı organizmalardan arındırılmış su tüketilmelidir.

Referanslar:
·                     Lau,K.,McLean,W.G.,Williams,D.P. and Howard,C.V.,’ Synergistic interactions betwwen commonly used food additives in a devolepmentalneurotoxicity test’,Toxicol
·                     Sci 90 (1) 2006: 178-87.Epub 2005 Dec 13.
·                     Howard,V.,’Synerggistic effects of chemical mixtures-can we rely on traditional toxicology?’, The Ecologist 27.5 (September /October 1997).
·                     Schab,D.W.and Trinh,N.H.,Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics 25.6 (2004):423-34.
·                     Examples of pioneering parents who have led much of the science include Vicky Colquhoun and Sally Bunday of the Hyperactive Children’s Support Group- who first suggested that deficiencies in essential fatty acids may contribute  to ADHD and related conditions .In the field of autism ,special credit is due to Brenda  O’Reilly, who first founded the charity Allergy-Induced Autism and than the charity Autism Unravelled. Some others put their own medical training to good effect when they found conventional medicine couldn’t help their children and grandchildren – see the excellent books by Dr Natasha Campell MacBride ( Gut and Psychology Syndromes ) and Jaqueline McCandless MD ( Children whith starving Brains).And the same is true of many of the leading reseachers in the biomedical treatment of autism and related conditions-including Professor Paul Shattock (OBE) of the Autism Research Unit in Sunderland,and Dr Gordon Bell of the University of Stirling,to name but a few.
·                     Campell-McBride,Natasha,Gut and Psychology Syndromes,is discussed further in Chapters 5 and 6 –also see the Resourches section (page 420) for more details.

About the author

admin

Add Comment

Click here to post a comment

Kategoriler

Ekemiş Posta Kutunuzda

Arşivimiz

error: Content is protected !!