Doğu Finlandiya Üniversitesi’nin yeni araştırma bulguları, Amerikan Klinik Beslenme Dergisi’nde yayımlandı.
Hepimizin bildiği üzere Tip 2 diyabet dünyada giderek yaygınlaşmaktadır. Araştırmalar, egzersiz ve beslenme gibi yaşam tarzı alışkanlıklarının bunda etkisi olduğunu göstermiştir. Bazı çalışmalarda, yüksek kolesterol diyeti, glikoz metabolizması ve tip 2 diyabet riski bozuklukları arasında ilişkili bulunmuştur. Ancak, tip 2 diyabet sıklığı üzerine yumurta tüketiminin etkileri konusunda hiçbir deneysel veri yoktu. Toplum tabanlı çalışmalarda da, yumurta tüketimi ve tip 2 diyabet arasındaki ilişki nadiren araştırılmıştır ve bulgular sonuçsuz olmuştur.
Doğu Finlandiya Üniversitesi uzmanları, 42 ve 60 yaşları arasındaki 2,332 erkeğin beslenme alışkanlıklarını değerlendirmişler; 19.3 yıllık bir takip sırasında, 432 erkeğe tip 2 diyabet tanısı konulmuş.
Çalışmada yumurta tüketimi düzeyleri ile kan şekeri düzeyleri arasında ilişki olduğu tespit edilmiş. Yumurta tüketenlerde Tip 2 diyabet riskinin daha az olduğu gözlenmiş. Haftada yaklaşık dört yumurta yiyen erkeklerde, haftada yaklaşık bir yumurta yiyen erkeklere oranla tip 2 diyabet görülme oranı %37 daha düşük olarak saptanmış.
Uzmanlar çalışmada, gıdaların genel sağlık etkilerini, tek başına tek bir besine göre tahmin etmenin zor olduğuna işaret etmekteyse de ;
Yumurtanın ,kolesterolün yanı sıra, glukoz metabolizması ve düşük-dereceli inflamasyon üzerinde de bir etkiye sahip olduğu ve bu nedenle tip 2 diyabet riskini azaltabileceği belirtilmekte.
Serpilgül VUral
Kaynak: http://www.medicalnewstoday.com/releases/291977.php?utm_content=buffer5b684&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer
Add Comment