Önde gelen uluslararası psikiyatri dergisi Moleküler Psikiyatri de dün bir araştırma yayınlandı.
(UCC) University College Cork’un bilim adamlarına göre yararlı bağırsak bakterilerindeki eksiklik ile otizm arasında bağlantı var.
Bağırsağında yeterince yararlı bakteri olmayan Fareler diğer farelere göre nesnelerle etkileşimi daha fazla tercih ediyor, belirgin otistik davranış kalıpları gösteriyorlar.
Bilim adamları, bulgunun önemli olduğunu, bağırsak bakterilerinin normal sosyal davranış gelişiminde rol oynadığını gösterdiğini söylediler. Bağırsak sorunlarının sosyal davranış değişiklikleri ile karakterize bir hastalık olan otizmli kişilerde yaygın olarak izlendiğini de eklediler.
UCC de psikiyatri profesörü ve Sindirim Pharmabiotik Merkezinde (APC) baş araştırmacı olan Prof.Ted Dinan ‘’ yıllardır bağırsak bakterilerinin beyne etkisini araştırdıklarını ve ruh düzenlenmesinde rol oynayan serotonin sisteminin eğer bağırsakta yeterli iyi bakteri yoksa düzgün gelişmediğini zaten bildiklerini söyledi.
Prof Dinan yetişkin bir bağırsakta yaklaşık bir kilo bakteri olduğunu ve bu Mikrobiyotanın (bakteri ekosisteminin) beyin gelişimi ve işlevini etkileyebileceğini söyledi. Normal sosyal gelişim için hayvanların bağırsaktaki bakterilere ihtiyaçlarının olduğunu da ekledi..
Fareler üzerindeki çalışmalarında, mikropsuz bir ortamda (kendi bağırsak Mikrobiyotası olmadan) yetiştirilen hayvanların diğer hayvanlara göre nesnelerle etkileşimde daha fazla zaman geçirdiğini ve belirgin otistik davranışlar gösterdiklerini söyledi.
Bilim adamları nörogelişimsel bozukluğu olan hastalarda gözlenen sosyal biliş sorunlarına benzer olduğunu,ilginç bir şekilde bakterilerin sosyal kaçınma, tekrarlayıcı davranışlar ve sosyal biliş bozuklukları üzerinde bir etkisi olduğunu eklediler.
UCC de Anatomi ve Nörolojik bilimler Profesörü John F Cryan da ‘’ deneysel modellerden kaynaklanan bulgular, yaşamın ilk yıllarında yeterli bakteriye sahip olunmamasının kritik olduğunu ve dolayısıyla otizm ile ilgili davranışları etkileyebildiğini vurguluyor.Ancak bakteri eko sisteminin, beynin kablolama sistemini nasıl etkilediğini gelecekte daha fazla araştırmalıyız ‘’ dedi.
Serpilgül Vural
Evet,artık bu konuyla ilgili araştırmalara ciddi hız verilmeli,çocuklarımız da illaki barsak sorunu var…Arda’nın ishali,yiyeceklerin yeteri kadar hazmedilmemesi,bağırsak florasının bozukluğunun bu konuyla yakından ilintisi var,umarım ellerini çabuk tutarlar da,bundan sonraki nesilleri kurtarırlar,bilgilendirdiğiniz için teşekkürler,selam ve sevgilerimle
[…] http://ekemis.com/bilim-adamlariyararli-bagirsak-bakterileri-eksikligi-ile-otizmin-baglantisi-var-di… […]
[…] Devamı İçin […]
[…] http://ekemis.com/bilim-adamlariyararli-bagirsak-bakterileri-eksikligi-ile-otizmin-baglantisi-var-di… […]
[…] http://ekemis.com/bilim-adamlariyararli-bagirsak-bakterileri-eksikligi-ile-otizmin-baglantisi-var-di… […]
[…] bağırsak bakterilerinin azlığı da bilimsel çalışmalarla 2013’te teyit edilmişti. buradan […]