Ana sayfa Genel Genel Sağlık Kanser Sağlık Toksisite

Bazı Bitkisel İlaçlar Kansere Yol Açabiliyor

Bitkisel ilaçlar zararsız mı ?

 

Bitkisel ilaçlar zararsız oldukları inancıyla çok kimse tarafından yaygın olarak kullanılmakta. Ancak, bunların içinde en fazla bulunan maddelerden birisi olan  aristolochic asit (AA)  Science Translational Medicine (STM) dergisinde 18 Ekim tarihinde yayımlanan bir makaleye göre bu maddenin karaciğer kanserine yol açabilme olasılığı mevcut.

 

AA içeren bitkisel ürünler gut, astım, ağrı tedavisi için tercih ediliyor.

Mutojenik (genleri bozan) etkisi nedeniyle Tayvan hükümeti AA içeren bitkilerin kullanımını yasakladı. Amerikan FDA kuruluşu da uyarı yayınladı. Bütün bunlara rağmen AA içeren bitkisel ürünlere internet üzerinden bile ulaşmak mümkün olabilmekte. Üstelik geleneksel yöntemlerle elde edilen preparatları halk zaten kendisi hazırlayıp kullanılıyor.

Bahsi geçen makaleye göre;  Tayvan’daki 98 karaciğer kanserli hastanın %78’inin, Çin’deki 89 hastanın %47’sinin, Güney Kore’deki 231 hastanın %13’ünün Aristolochic Asit (AA) içeren bitkisel ürünleri kullanmış olduğunu bildiriyor. Mayo Klinik’e başvuran Asyalı 89 karaciğer kanserli hastanın %21’inin de AA içeren bitkisel ürünler kullandığı saptanmış.

2000 yılında Belçika’da bir zayıflama kliniğinde bitkisel tedavi alan 100 kadında böbrek yetmezliği ve ileri safha mesane ve üriner sistem kanserlerine rastlanmış ve söz konusu bitkinin AA içerdiği anlaşılmıştı.

Kısaca yaptığım araştırmalar sonucu bilim çevrelerince kabul görmüş hakemli dergilerde AA ile ilgili onlarca makaleye rastladım.

Ayrıca, ‘Aristolochic asit’ içeren bitkiler aşırı miktarda kullanıldıkları takdirde böbrekte hasara neden olabilirler. Belçika’da kilo kaybetmek için kullanan kadınlarda birçok nefrotoksisite vakaları bildirilmiştir. Bu ürünlerin ana içeriğinin ‘aristolochia fangchi’ olduğu ortaya çıkarılmıştır. Aynı zamanda bu maddenin de karsinojenik olduğu saptanmıştır. ‘Aristolochia manshiensis ‘ ve ‘stephania tetrandra’yı içeren diğer bu gibi türlerin kullanımıyla meydana gelen diğer toksisite vakaları Fransa, Büyük Britanya, Çin ve Japonya’da bildirilmiştir.

ABD’nin Tüketici Örgütü Consumers Union’un yayın organı Consumer Reports da, son kapağını zayıflama ilaçlarına ayırdı. Aralarında Xenadrin, Dexatrim, Ephedrine HCL, Two Way Max’in de bulunduğu 25 zayıflama ilacında kullanılan 12 farklı maddenin de efedra kadar zararlı olduğuna yer verdi. Özellikle bu ilaçlarda kullanılan Aristolochic adlı asidin oluşturduğu sorunlara dikkat çeken dergi, Aristolochic Asid için ‘Efedra kadar tehlikeli’ değerlendirmesi yaptı. FDA’nın Aristolochic Asit için de yasaklama kararı çıkartması istenen araştırmada, bu maddenin yedi Avrupa ülkesinin yanı sıra, Mısır, Japonya ve Venezüella’da da yasaklandığına değinildi. Ayrıca, zayıflama ilaçlarında kullanılan Comfrey, Androstenedione, Chaparral, Germander, Kava için çok tehlikeli, Bitter orange, Organ/glandular extracts, Lobelia, Pennyroyal yağı, Scullcap ve yohimbe için de tehlikeli değerlendirmesinde bulunuldu.

Fitoterapi konusunda yeterince bilgim yok. Bu sebeple sizlere ülkemizde yetişen hangi bitkilerde AA ya rastlama olasılığımız mevcut ne yazık ki bildiremiyorum. Google’da yaptığım araştırmalarda da böyle bir bilgiye rastlayamadım. Ancak küreselleşen dünyada yukarıda bahsi geçen zayıflama ilaçları vb bitkisel içerikli desteklere ulaşmak ne yazık ki oldukça kolay. Bu sebeple dikkatli olmakta fayda var.

SVK

İlgili Kaynaklar:

http://stm.sciencemag.org/content/9/412/eaan6446 https://www.researchgate.net/publication/255707360_Genome-Wide_Mutational_Signatures_of_Aristolochic_Acid_and_Its_Application_as_a_Screening_Tool

 

About the author

admin

Add Comment

Click here to post a comment

Kategoriler

Ekemiş Posta Kutunuzda

Arşivimiz

error: Content is protected !!