Ana sayfa Beyin Bilim Eğitim Evren ve İnsan Genel Zihin Sağlığı

Derste yada Toplantıda Sıklıkla Hayale Dalıyorsanız Einstein Kadar Zeki Olabilirsiniz

 

Hayale Dalmak Zeka Belirtisi mi?

Georgia Teknoloji Enstitüsünden gelen yeni araştırma, ders ya da toplantılar esnasında hayal kurmanın sanıldığı gibi kötü bir şey olmadığını öne sürüyor. Bu gerçekten çok akıllı ve yaratıcı olduğunuzun bir işareti bile olabilir. Oysa toplumda yaygın kanı bunun tam tersi yönde.

Bu habere sanırım pek çok veli sevinecek. Kendi yakın çevremde hatta ailemde de dikkati çabuk yön değiştiren zeki insanlar mevcut. Hatta oğlumun öğretmenlerinden bu yönde yakınma aldığım da çok olmuştur.

Öğretmen;

“Bakıyorum sizinki yine derste dalmış. Hemen konuya ilişkin soru soruyorum ama cevabı doğru aldığım için de bir şey diyemiyorum. Göz teması kurmaması açıkçası kafamı karıştırıyor, hiç doktora danıştınız mı ? Neden böyle ? ”

Araştırmanın ayrıntılarına inecek olursak;

Schumacher ve ekibi MRI makinesi yoluyla 100’den fazla kişinin beyin dokusunu ölçtü. Katılımcılardan beş dakika boyunca bir noktaya odaklanmaları istendi. Ekip daha sonra bu verileri beynin hangi bölümlerinin bir arada çalıştıklarını tespit etmek için kullandı.

Ekip, beynin istirahat halindeyken birlikte nasıl çalıştığını öğrendikten sonra, verileri entelektüel ve yaratıcı yeteneklerini ölçen katılımcılarla test ettiler. Katılımcılar, akıllarının gündelik hayatta ne kadar dolaştıklarına ( hayale daldıklarına ) dair bir anket doldurdular.

Sık Hayale Dalıyorsanız Yaratıcı ve Zeki Olma İhtimaliniz Yüksek

Bahsi geçen araştırma, daha sık hayale dalanların entelektüel ve yaratıcı yeteneklerinin daha yüksek puan aldığını ve MRI verileri ile karşılaştırıldığında da daha verimli beyin sistemlerine sahip olduklarını gösterdi.

Prof. Eric Schumacher, “Etkili beyinleri olan insanlar çok fazla beyin kapasitesine sahip ve beyinlerini daha verimli kullanıyor olabilirler.” diyor.

Dr. Godwin, ” Bu veriler bize uyanık ve dinlenme halindeyken beyinin hangi alanlarının birlikte çalıştığına dair de bilgiler verdi” diyor.

Prof. Schumacher,

“İnsanlar zihin dolaşımı ( hayal kurmak ) kötü bir şey olarak düşünme eğilimindeler, dikkat etmeye çalışıyorlar ve yapamıyorlar. Oysa verilerimiz, bunun her zaman doğru olmadığını düşündürtüyor ve bazı insanlar bu şekilde daha verimli beyinlere sahipler. Bu durum, yüksek etkinlik, daha fazla düşünme kapasitesi anlamına gelir ve beyin, kolay görevler yaparken aklından başka hayaller geçirebilir. “

Aşağıdaki paragraf etrafımda ne kadar çok Einstein olduğunun sinyallerini veriyor. Zeka çeşitleri olduğunu, herkesin Fizik, Matematik alanının dâhisi olacağı anlamına gelmediğini de buraya not düşmekte yarar görüyorum.

Yoksa siz de Einstein gibi misiniz? 

Prof. Schumacher;

“Bulgularımız bize; kayıtsız, kendi dünyasında parlak, ancak bazen kendi çevresinden habersiz Einstein’ı ve öğretmeninin anlattığı konuyu 5 dakika içinde kavrayıp ardından hayallere dalan öğrencileri hatırlattı,” diyor.

Godwin ve Schumacher bulgularının, hayale dalmanın ne zaman zararlı olduğunu veya aslında ne zaman faydalı olabileceğini daha iyi anlamak için kapı açtığını düşünüyoruz, diyerek araştırmalara devam edeceklerinin sinyallerini veriyorlar.

Serpilgül Vural

Kaynak: Christine A. Godwin, Michael A. Hunter, Matthew A. Bezdek, Gregory Lieberman, Seth Elkin-Frankston, Victoria L. Romero, Katie Witkiewitz, Vincent P. Clark, Eric H. Schumacher. Functional connectivity within and between intrinsic brain networks correlates with trait mind wandering. Neuropsychologia, 2017; 103: 140 DOI: 10.1016/j.neuropsychologia.2017.07.006

 

 

 

 

 

 

About the author

admin

Add Comment

Click here to post a comment

Kategoriler

Ekemiş Posta Kutunuzda

Arşivimiz

error: Content is protected !!