Ana sayfa Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Çevre & Doğa Kanser Otoimmün Hastalıklar Sağlık Sağlıklı Beslenme Sindirim Sistemi

Gıda Toleransımız Neden Giderek Bozuluyor?

Buğday toleransımız neden git gide düşüyor?

Online forumlarda yazışan bazı insanlar, ABD’de buğday alerjisi  veya sindirim problemi çeken kişilerin, İtalya’da tatildeyken yedikleri makarnalardan herhangi bir olumsuzluk yaşamadıklarını belirtiyorlar.

Kafası karışan anne-babalar haklı olarak buğday tüketiminin çocuklarında bazen otoimmün reaksiyonları tetiklerken, diğer zamanlarda tetiklememesinin nedenlerini merak ediyorlar.

Açık bir şekilde görülmekte ki buğday ile ilgili bilmediğimiz bir şeyler var.

Gerçekten buğday ile ilgili bilmediğimiz başka şeyler mi var?

Gluten ve buğday hibritleri binlerce yıldır tüketiliyor. Geçen 10 yıl içinde birçok insanın birdenbire buğday ve gluten ile ilgili sorunları ortaya çıkmaya başladı? Sadece buğdaydaki gluten oranının %70 artmasından mı bu yaşananlar? Yoksa başka şeyler de var mı?

Okuduğum bir makaleye göre; buğdayın ABD’de çok toksik hale gelmesinin nedeni, korktuğumuz gibi sadece gizli gizli GDO’lu  olmasından değil gibi görünüyor. Türkiye’deki durum hakkında bilgi sahibi olmayı çok isterdim. Ne yazık ki denetleme mekanizmalarımız iyi işlemediği ve bulgular hasıraltı edildiği için net bir şey söylemek güçleşiyor.

Okuduğum ABD kaynaklı habere göre; sorunun sebebi, konvansiyonel buğday çiftçileri tarafından uygulanan buğdayın hasat görme biçiminde yatıyor.

Birleşik Devletler’deki buğday hasat protokolü, hasat edilmiş hasat bitkilerinin tarla ekipmanı üzerine daha az vergi yüklemesi ve daha erken, daha kolay ve daha büyük bir hasat yapılmasına izin verdiği için bunlar yaşanmakta. Kısacası karlılık hedefi…  Bu sebeple biçerdöverlerin tarlalarda rahat çalışması için birkaç gün önce Roundup ile buğday alanları ıslatılıyor.

Monsanto’nun glifosatlı herbisiti (yabani ot öldürücü tarım ilacı) Roundup’a karşı dünyanın birçok yerindeki protestolar çoğalarak devam ediyor. 2015 yılında, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) glifosatın insanlarda muhtemel kanser yapıcı etkileri olduğunu açıkladı. Kaliforniya Çevre Koruma Kurulu (CA EPA) yakın zaman önce WHO’nun açıklamasına göre glifosat içerikli ürünleri etiketleme kararı aldı. Ama hala kullanıldığı bilinmekte.

Konuyu derinlemesine inceleyen Massachusetts Institute of Technology (MIT) ‘den Dr. Stephanie Seneff’in anlattıklarına  göre, 1990’ların sonlarında glisofat kullanım modası  Birleşik Devletler’deki organik olmayan buğdayların çoğuna artık bulaşmış durumda.

Evans: “Glifosat dünyanın birçok yerinde yaygın olarak kullanılıyor. Bazı ülkelerde kullanılan suyun %65’inde eser miktarda bulunmaktadır. Bu maddeye maruz kalmak, karaciğer ve böbrek hasarı dahil çeşitli sorunlara yol açabiliyor.Kaliforniya Çevre Koruma Kurulu (CA EPA)’nun Roundup’ı etiketleme kararı üzerine dava açan Monsanto, verilen kararın ifade özgürlüğü kapsamında yasalara aykırı olduğunu iddia etti.” diyor.

Teevan: “Çevremizle kurduğumuz etkileşim ve gıda sistemimiz oldukça hasarlı. İnsanlara hizmet etmemiz gerekirken daha çok kazanca hizmet ediyoruz ” diyor.

ABD Tarım Bakanlığı’na göre, 2012 yılı itibarıyla makarnalık buğdayın% 99’u, ilkbahar buğdayının% 97’si ve kış buğdayının% 61’i herbisitlerle muamele görmüş durumda. Bu, makarnalık buğday için% 88, ilkbahar buğdayında% 91 ve kış buğdayında% 47’lik bir artış demek oluyor.

İşte buğday çiftçisi Keith Lewis’in uygulama hakkında söyledikleri;

50 yıl boyunca bir buğday çiftçisi oldum ve çok yaygın olan bir buğday üretim uygulaması, hasattan hemen önce herbisit Roundup (glifozu) uygulamak. Roundup, hasat öncesi ot kontrolü için lisanslıdır. Çiftçiler bu uygulamayı sever.  Bir buğday tarlası çoğu zaman eşit olmayan bir şekilde olgunlaşır ve Roundup ile eşitleme sağlanır. Bu da daha erken hasat imkanı verir, diyor.

Bu uygulama sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde yaygın değildir. Birleşik Krallık’taki Gıda Standartları Ajansı, Roundup’un bir buğday kurutucu olarak kullanılmasının ekmek örneklerinde düzenli olarak ortaya çıkan glifosat artıklarıyla sonuçlandığını bildirmektedir. Ancak diğer Avrupa ülkeleri bu tehlike için uyanmakta. Hollanda’da, Roundup’u kullanmak Fransa’nın yakında izlemesi ile tamamen yasaklandı.

Roundup’u hasat öncesi buğday alanlarında kurutucu olarak kullanmak, çiftçinin parasından tasarruf edebilir ve kazançlarını artırabilir; ancak Roundup’u önemli miktarda özümsemiş olan buğday çekirdeklerini tüketen tüketicinin sağlığı için yıkıcıdır!

Herbisit endüstrisi, glifosatın insanlar için asgari derecede toksik olduğunu savunurken, Journal Entropi’de yayınlanan araştırmalar, glifosatın memeli fizyolojisini tamamen bozduğu konusuna ışık tutarak aksini savunmaktadır.

Massachusetts Institute of Technology (MIT) den Anthony Samsel ve Stephanie Seneff Glifosatın, sitokrom P450 (CYP) enzimlerini inhibe etmesini araştırıyor ve rapora göre bu enzimler memelilerde öldürücü toksisite açısından gözden kaçırılmış bir bileşen.

Glifosatın insanlara veya herhangi bir memeliye zararlı olmadığı görüşünde olan Roundup satış görevlileri sunumlar sırasında bunu aptalca içiyorlar!

Bununla birlikte, Roundup sizi hemen öldürmemesi onun toksik olmadığı anlamını taşımaz.   Aslında, Roundup’daki aktif bileşen, kritik amino asitlerin sentezinden sorumlu olan yararlı bağırsak mikroplarında bulunan tüm önemli işleyişi bozarak öldürmek üzerine kuruludur.

Artık biliyoruz ki probiyotik olarak da bilinen dost bağırsak bakterileri insan sağlığında kritik bir rol oynamaktadır. Bağırsak bakterileri sindirime yardımcı olur, gastrointestinal sistemin geçirgenliğini önler (otoimmün hastalığın oluşumunu engeller), vitaminleri sentezler ve sağlam bağışıklığın temelini sağlar.

Glifosat, aromatik amino asitlerin biyosentez yolunun bozulması ile sinerjik etki yaratarak bağırsak mikrobiyomu tarafından üretilen sitokrom P450 (CYP) enzimlerini inhibe eder. CYP enzimleri insan biyolojisi için kritik öneme sahipler, çünkü bugünkü modern çevremizde maruz kaldığımız yabancı kimyasal bileşiklerin detoksunu yaparlar.

Sonuç olarak, Roundup kullanımı ya da sanayileşmiş gıda ürünlerindeki tortularını yemeleri yoluyla glifosata maruz bırakılan insanlar, karşılaştıkları diğer kimyasalların ve çevresel toksinlerin zararlı etkilerine karşı daha da savunmasız hale gelirler!

Daha da kötüsü, iltihaplanma giderek vücudun hücresel sistemlerinde bir dayanak kazanmasıyla, glifosat maruziyetinin olumsuz etkisi aylar ve yıllar içinde yavaş ve sinsi sinsi ilerler.

Bu sistemik iltihaplanmanın sonuçları, batı yaşam tarzıyla ilişkili hastalıkların kökeninde yatar.

-Gastrointestinal bozukluklar

-Obesity

-Diyabet

-Kalp hastalığı

-Depresyon

-Otizm

-Kısırlık

-Kanser

-Çoklu skleroz

-Alzheimer hastalığı

-Ve liste uzayıp gidiyor….

Özetle, Dr. Seneff, Roundup’un glifosat üzerine yaptığı çalışması, bu öldürücü toksinin, yararlı bağırsak mikroplarını trajik sonuçlarla parçalayarak insan vücuduna zarar verme şeklini ortaya çıkarmaktadır. Hastalık, dejenerasyon ve yaygın acılar…

Buğday sindirmek için herhangi bir sorununuz olmadığını düşünüyorsanız bile, konservatif buğdayı diyetinizde olabildiğince önlemek çok akıllıca olacaktır!

Sonuç şu ki gluten alerjiniz veya buğday duyarlılığınız yoksa bile konvansiyonel buğdaydan kaçınılması kesinlikle şarttır. Buğdaya uygulanan glifosat miktarındaki artış, çölyak hastalığının ve gluten intoleransının yükselmesi ile yakından ilişkilidir.

Dr. Seneff, bu hastalıklardaki artışların doğada sadece genetik değil, aynı zamanda çevresel bir etkene dayalı  olduğuna dikkat çekiyor çünkü diyetten gluteni kaldırarak tüm hasta semptomları hafifletilemiyor.

Buğdayın Güvenilir Şekilde Tüketilmesi

Açıkçası, zaten buğdaya karşı hassasiyet veya alerji geliştirdiyseniz, bunu önlemeniz gerekir. Ancak, çölyak veya glütensiz beslenmiyorsanız ve bu atasal yiyecekleri güvenle tüketmek istiyorsanız, evimizde yaptığımız şeyleri yapabilirsiniz. Ekmek, krep, kurabiye vb. için sadece organik, tercihen düşük glutenli, hibridize edilmemiş buğdayla beslenebilirsiniz.

Zehirli Buğday dışında da bu zehir mevcut olabilir mi?

Roundup’un arpa, şeker kamışı, pirinç, tohum, kurutulmuş fasulye ve bezelye, şeker kamışı, tatlı patates ve şeker pancarı gibi hasat öncesi kurutucu olarak kullanıldığı diğer ürünler de aynı tehlikeyi barındırıyor.

Modern insan yapımı bir felaketten kaçınmak için hala satın alacak mıyız? Kararı sizler verin.

Serpilgül Vural Kınacı

Kaynaklar: Otizm riski ve Tarım ilaçlarının etkisi

ww.counterpunch.org/2016/02/01/monsantos-roundup-kills-and-damages-more-than-weeds/

ww.realnews24.com/the-real-reason-wheat-is-toxic-its-not-the-gluten/

About the author

admin

Add Comment

Click here to post a comment

Kategoriler

Ekemiş Posta Kutunuzda

Arşivimiz

error: Content is protected !!