Ana sayfa Genel Genel Sağlık İz Bırakanlar Otizm Otizm Dünyası Ruh Sağlığı Zihin Sağlığı

Otizmliler Neden Göz Temasından Kaçınıyorlar Anlaşıldı

Otizmli bireyler insanların gözlerine bakmanın rahatsız edici ve stresli olduğunu söylerler .  Bu sebeple de insanlarla göz teması kurmaktan kaçınırlar. Genellikle sosyal ve kişisel güvensizlik işareti olarak yorumlanan bu durum aslında tamamen farklı nedenden olabilirmiş. Son yapılan çalışmanın verileri tahmin edilenden daha çok bilgi veriyor.

.Massachusetts Hastanesi araştırmacılarından oluşan ekibin bulguları  Nature Scientific Reports’da yayınlandı ve bu alışmaya göre, otizmliler  nörolojik sebepler nedeni ile göz kontağından kaçınıyorlar.

Bulgular, göz teması kurma zorluğunun nörolojik bir nedene işaret ettiğini göstermekle kalmıyor bu davranışa katılan beyin mekanizmalarına da ışık tutuyor. Araştırmacılar, Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme (fMRI) kullanarak otizmli kişilerin yüzlere ve gözlere bakarken oluşan beyin aktivitelerini inceledi. Alınan sonuçlar; göz kaçırma veya göz kontağı hiç kurmama sebebinin, beyinde belirli bir bölgede oluşan aşırı aktivite sonucunda hissedilen rahatsızlıktan kaynaklandığını gösteriyor.

Çalışmanın bulguları, otizmdeki beyni uyarıcı ve sakinleştirici sinyalleşme ağları arasında olan nörotransmitter dengesizlik hipotezini destekliyor.Bu rahatsız edici beyin aktivitesi; mutlu, sinirli, ve normal yüzlere bakıldığında, özellikle de korku dolu yüzlere bakıldığında gözlemleniyor. 

Göz kaçınmanın altında yatan nedenleri açığa çıkarırken, çalışma aynı zamanda otistik bireyleri daha etkin şekilde eğitmeye dair öneri de getiriyor.

 

Harvard Tıp Fakültesi’nde radyolog olan  Doç Dr Hadjikhani, “Otizmli çocukların eğitiminde birinin gözlerine bakmaya zorlamak, onlar için çok fazla endişe yaratabilir. Göz temasını artırmak için kısa süreli alıştırmalar yapmak bu aşırı tepkinin üstesinden gelmelerine ve uzun vadede göz temasını üstlenmelerine yardımcı olabilir. Bu sayede göz kaçırmanın negatif etkilerin azaltılmasında ve sosyal beyin gelişiminde daha olumlu sonuçlar alınmasına yardımcı olunabilir. ” dedi.

Kaynak : http://www.massgeneral.org/News/pressrelease.aspx?id=2118

About the author

admin

Add Comment

Click here to post a comment

Kategoriler

Ekemiş Posta Kutunuzda

Arşivimiz

error: Content is protected !!