Artan sayıda kanıt; özellikle bağışıklık durumuna bağlı değişiklikler ve inflamasyon ile şizofreni riski ve şizofreni ile ilişkili beyin değişiklikleri arasında ilişki olduğunu göstermektedir.
Bu çalışmada daha çok şizofreni riski ile bağlantılı olması nedeni ile gebeliğin doğum öncesi (prenatal) döneminde yaşanan enfeksiyonlar üzerine yoğunlaşılmıştır.
Enfeksiyonların plasentaya geçişinin olmadığı baz alınarak, inflamasyon (proinflamatuar sitokinler) ile ilişkili sitokinlerin yani enfeksiyonun zararlı etkilerinin doğmamış bebeğin beyni ile ilişkisi doğum öncesi çalışmalarla ele alınmıştır.
Ayrıca, insan ve hayvan çalışmalarından elde edilen ek kanıtlarda artan proinflamatuar sitokin düzeyleri (enfeksiyon varlığında salınan maddeler), bağışıklık ile ilişkili genlerin ve şizofreni gibi bozukluk ile ilişkili beyin değişikleri arasında bağlantılar olduğunu da göstermektedir.
Şizofreninin nedeninin incelenmesinde; değişmiş bağışıklık faktörlerinin rolü ek destek testlerle ( Beyin görüntüleme çalışmaları, inflamasyon hücreleri ve gen polimorfizmleri saptanarak ) şizofrenide bulunan yapısal ve fonksiyonel anormallikler tekrar tekrar elde edilmiştir.
Bu çalışmada elde edilen bulgular; bozukluğun fetal dönemden (anne karnında) başlayarak inflamasyonun katkısını inceleyerek, yaşam boyu bir bakış açısı ile gözden geçirilmiş ve tartışılmıştır. Keşfedilmemiş alanları, enflamasyon, genler ve bireysel düzeyde çevresel faktörler (örneğin, stres, uyku ve beslenme vb) arasındaki etkileşimler baz alınarak geleceğe yönelik olarak tartışılmıştır.
Not: Benzer problemler farklı çalışmalarla Otizmli bireylerde de tesbit edilmiştir.
Serpilgül Vural
Biological Psychiatry
Volume 73, Issue 10 , Pages 951-966, May 2013
Add Comment