Ana sayfa Depresyon Otizm Ruh Sağlığı Sağlık

Vitamin D ve Otizm Bağlantısına Dair Bir Çalışma Daha

d vit 3Çin’de Doktorlar D vitamini ile tedavi Otizmli bir bebekte dramatik gelişmeler sağladığını belirten bir vaka çalışması sundular. Otizmin biyomedikal tedavileri ile ilgilenen aileler ve doktorların yıllardır yakından bildiği bir olguya yeni bir destek geldi demek yeterlidir bence. Bu çalışmanın Yıllardır otizmin biyomedikal tedavilerine karşı duran bir dergide çıkmış olması dışında bence önemli bir yan yoksa da kısaca belirtmekte fayda var. Yazının ilerleyen satırlarında da daha önce ekemiş web sayfamda yayınladığım vitamin D otizm ilişkisine dair yazılarımın kopyalarını okuduğunuzda demek istediğimi sanırım daha net öreceksiniz. İyi okumalar dilerim….

Hazırladıkları rapor Amerikan Pediatri Akademisi dergisinde 15 aralık 2014 te yayınlanan Çinli bilim adamları,
” Otizm ve düşük D vitamini düzeyleri ile bireylerin yararları ve güvenliği değerlendirmek amacıyla klinik deneyler için araştırmacılar çağırıyoruz” demekteler.
Gelişimsel pediatrist Paul Wang “Bilim adamları depresyon demans, birçok beyin bozukluklarında D vitamininin rolü belirtilmekteydi ve bu araştırma ile de desteklenmektedir. “ diyor.
Çin’in Jilin Üniversitesi Hastanesi’nde otizm uzmanları otizm spektrum bozukluğu olan 32 aylık otizm tanılı bir bebekte düşük D vitamini değerleri tespitinden sonra aylık Vitamin D iğnesi ve sonrasında ağızdan günlük 400 ünite vitamin D takviyesi ile çocukta önemli pozitif gelişmeler gözlenmiş.
İki ay sonra, çocuğun D vitamini kan düzeyleri 81.2 ng / ml’ ye yükselmiş , ailesi net iyileşmeler rapor etmiş ve otizm belirtilerinin her alanında önemli gelişmeler gösterdiği gözlenmiş.
Dr. Wang, “bir tek olgu ile gözlenen gelişmeler tesadüfi veya iyileştirme algısı plasebo etkisi olması her zaman mümkün ve diğer çocuklar için bu mekanizma bu şekilde çalışmıyor olabilir.” demekteyse de bu alanda yapılmış pek çok çalışma zaten mevcuttu. Aşağıda son 2 yıl içinde okuyucularla paylaştığım makalelerden bir kaçını bulacaksınız…

Kentucky University araştırmacıları liderliğinde yapılan yeni çalışma;

Düşük D vitamininin beyin hasarına neden olduğunu göstermekte. Yeni kanıtlar, D vitamininin, Kemik sağlığını korumak için gerekli olmasının yanısıra, beyin ,diğer organ ve dokularda da önemli görevlere sahip olduğunu gösteriyor.

İngiltere’de Free Radical Biology and Medicine’de yayınlanan çalışmada:

Birkaç ay boyunca düşük D vitamini ile beslenen orta yaşlı farelerin beyinlerinde, serbest radikal hasarı gelişmiş ve pek çok farklı beyin proteinlerinin de hasar gördüğü tesbit edilmiş. Ayrıca bu farelerin düşük D vtamini aldıkları süreçte, öğrenme ve hafıza testlerindeki başarıları önemli oranda düşmüş, bilişsel performans bakımından oldukça zayıf kalmışlar.

Profesör Allan Butterfield,

“D vitamininin beynin oksidatif durumunu nasıl etkilediğini araştırdık. D vitamini eksikliğinin, yaşlılar arasında yaygın olduğunu göz önüne alarak, özellikle orta ve ileri yaştaki etkisini inceledik. İncelemelerimiz sonucunda, beyindeki serbest radikal hasarı ve sonraki oluşacak zararlı sonuçları önlemek için kanda yeterli oranda D vitamini bulunmasının önemli ve gerekli olduğunu gördük.” diyor.

Butterfield,

“Düşük vitamin D seviyelerinin, Alzheimer hastalığı, kanser ve kalp hastalığı gelişimi üzerinde etkili olduğu da daha önce tesbit edilmişti. Bu nedenle hem doktorların hem de halkın bu açıdan bilgilendirilmesi gereklidir. Günde en az 10-15 dk. güneşe çıkılması ve/veya Vitamin D takviyeleri alınması beyni ve vücudu koruyacaktır.” diye ekliyor.

Burada küçük bir ekleme yapmak isterim: Genetik araştırmaları yapılan otizmli pek çok çocukun vitamin D reseptör genlerinde mutasyon olduğu da sık rastlanan bulgular arasında.

Vitamin D üzerine daha geniş bilgiler içeren yazılarımın linklerini arzu edenler takip edebilirler.

Sağlık ve mutlulukla…

Referans

Jeriel T.R. Keeney, Sarah Förster, Rukhsana Sultana, Lawrence D. Brewer, Caitlin S. Latimer, Jian Cai, Jon B. Klein, Nada M. Porter, D. Allan Butterfield. Dietary vitamin D deficiency in rats from middle to old age leads to elevated tyrosine nitration and proteomics changes in levels of key proteins in brain: Implications for low vitamin D-dependent age-related cognitive decline. Free Radical Biology and Medicine, 2013; 65: 324 DOI:10.1016/j.freeradbiomed.2013.07.019

http://www.sciencedaily.com/releases/2013/12/131202121101.htm

 

About the author

admin

Add Comment

Click here to post a comment

Kategoriler

Ekemiş Posta Kutunuzda

Arşivimiz

error: Content is protected !!